Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Organizatori najavljuju

U Zagrebu se 18. lipnja održava jubilarni Pride

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jubilarni Zagreb Pride održat će se ove godine 18. lipnja, a njegova tema bit će proslava deset godina njegova održavanja i aktivizma osoba okupljenih oko Pridea, priopćio je organizator Udruženje Zagreb pride.

Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gayevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe) Okupljanje sudionika počet će na Trgu žrtava fašizma u subotu, 18. lipnja, u 14 sati, a nakon prolaska centrom grada povorka će stići na Zrinjevac, gdje će se održati javni skup s prigodnim govorima i zabavnim programom.

Skup na Zrinjevcu, kao i ovogodišnja manifestacija, nosi naziv 'I budućnost je naša'. U danima prije same Povorke ponosa održat će se niz političkih, kulturnih i zabavnih događaja. Organizator poručuje kako ovogodišnji program Zagreb Pridea reflektira, kao i svake godine, izabranu temu, a to je, navodi se, 'deset godina aktivizma i pobjeda, deset godina rasta, ali i otpora, osnaživanja, solidarnosti i izgradnje zagrebačke i hrvatske LGBTIQ zajednice i pokreta'.

Događanja u sklopu Pride tjedna počinju sutra, predstavljanjem knjige 'Stonewall - Pobuna koja je rasplamsala gay revoluciju', američkoga povjesničara Davida Cartera. Radi se o prvoj knjizi iz LGBT povijesti prevedenom na hrvatski jezik, posvećenoj početcima samoga pridea kao koncepta i nastanku suvremenog gay i lezbijskog pokreta u svijetu. Manifestacija će završiti javnim skupom na Zrinjevcu na kojem će biti i proglašenje Homofoba, Homofrenda i LGBTIQ osobe desetljeća.

Udruženje Zagreb Pride je queer-feministička i antifašistička grupa koja se zalaže za solidarnost LGBTIQ zajednice, a protivi se nasilju i diskriminaciji LGBTIQ osoba. Članovi udruženja su Centar za LGBT ravnopravnost, ILGA Europe - IGLYO i InterPride - EPOA. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nasilje nad demokracijom' Zagreb Pride: Zahtjev za referendumom je nepravedan i opasan Slika nije dostupna Pride bez incidenata Organizatori Zagreb Pridea homofobom desetljeća proglasili Marijanu Petir

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene