Dočekan prvi let Windrose Airlinesa u Hrvatskoj - 4
Dočekan prvi let Windrose Airlinesa u Hrvatskoj - 4 Foto: Međunarodna zračna luka Zagreb

U Zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman u nedjelju je sletio prvi zrakoplov ukrajinske charter kompanije Windrose Airlines koja će do 21. ožujka 2021. letovima dva puta tjedno povezivati Zagreb i Kijev.


Vodenim pozdravom u Zračnoj luci Franjo Tuđman obilježen je dolazak novog zrakoplovnog prijevoznika Windrose airlines na liniji Kijev-Zagreb-Kijev. Windrose airlines prva je aviokompanija koja će izravnom linijom povezivati Kijev i Zagreb.

Vezani članci Slika nije dostupna Jezivo: Pogledajte što običan sudar s pticom može učiniti zrakoplovu Slika nije dostupna JUNAK DANA Pilot spasio živote putnicima i posadi

Prigodna svečanost u povodu inauguracijskog leta održana je u prostoru međunarodnog odlaska Zračne luke Franjo Tuđman.

Svečanosti je nazočio Oleksii Reznikov, potpredsjednik vlade i ministar za pitanja reintegracije privremeno okupiranih teritorija Ukrajine, kao i Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta te Vasyl Kyrylych, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj sa suradnicima.

''Ovo je prvi put u novijoj povijesti Ukrajine i Hrvatske da su Kijev i Zagreb povezani izravnim letom. Sretni smo što su naši zajednički napori rezultirali današnjim dolaskom nove kompanije i otvaranjem nove destinacije i to u vrijeme velike krize u zračnoj industriji uzrokovane pandemijom'', rekao je član uprave Zračne luke Zagreb Julien Pierre Coffinier.

Jačanje odnosa dviju zemalja

Dodao je da će novi zrakoplovni prijevoznik dodatno pridonijeti razvoju dobrih ekonomskih odnosa i turizma između Ukrajine i Hrvatske.

Ministrica Brnjac je istaknula da ovaj novi zračni most predstavlja ''potvrdu prijateljstva dviju zemalja''. ''Danas uspostavljena zračna linija doprinosi lakšem dolasku turista, ali i gospodarskoj suradnji, investicijama i predstavljanju najboljeg što Ukrajina i Hrvatska imaju za ponuditi. Nadamo se kako će dobra popunjenost na ovoj liniji rezultirati odlukom o uspostavi dodatnih novih direktnih avio linija između Ukrajine i Hrvatske te time još boljoj povezanosti'', poručila je Brnjac.

Ukrajinski potpredsjednik vlade Oleksii Reznikov je zahvalio Hrvatskoj na prepoznavanju važnosti uspostave ovog leta. ''Siguran sam da će izravan let biti poticaj za razvoj poslovnih odnosa, ekonomskih potencijala naših država te rast turizma, kako u Hrvatskoj, tako i u Ukrajini'', rekao je.