Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom istraživačkih radova

U Vinkovcima pronađena četiri rimska groba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja pronašli su četiri groba iz rimskog razdoblja.

Arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja, tijekom istraživačkih arheoloških radova na mjestu izgradnje poslovno-stambene zgrade u ulici Jurja Dalmatinca u Vinkovcima, pronašli su četiri groba iz rimskog razdoblja, potvrdio je voditelj arheoloških istraživanja na toj lokaciji, Hrvoje Vulić.

Riječ je o prostoru sjeverne nekropole rimskog grada Colonia Aurelia Cibalae, koji je u rimsko doba kao trgovačko, obrtničko i upravno sjedište postojao na mjestu današnjih Vinkovaca. 'Od četiri groba, naišli smo na dva koja su u potpunosti, a jedan djelomično uništeni, dok je četvrti ostao netaknut, a on nam je i najzanimljiviji. Radi se o dječjem grobu u koji je pokopana, vjerojatno djevojčica u dobi do 10 godina', kazao je Vulić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu Slika nije dostupna Tajna groba kraj crkve Kostur star više od 1000 godina zbunio arheologe - Zašto je tako pokopan?

>> Maslinar na Krku slučajno našao arheološko otkriće

Pored skeleta djeteta, arheolozi su pronašli desetak brončanih novčića, staklenu posudu-balzamari, dvije keramičke posude te staklene perle od ogrlice.

Prema Vulićevim riječima, grobovi su pronađeni na dubini od oko 80 centimetara, ukopani u rakama, a datiraju iz 4. stoljeća. Pronađeni su na području sjeverne, jedne od ukupno četiri nekropole rimskih Cibalaea, koje su Rimljani gradili izvan zidina naselja uz glavne prometnice. Rimski grad Colonia Aurelia Cibalae prostirao se na prostoru današnjeg užeg središta Vinkovaca, utemeljen je u 1. stoljeću, a kao rimski grad funkcionirao je do 5. stoljeća. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene