Premijer Andrej Plenković u utorak je u Orahovici izrazio zadovoljstvo dinamikom provedbe projekta Slavonija, Baranja i Srijem istaknuvši da je, odukupno 18,75 milijardi kuna koje Hrvatska ima na raspolaganju iz EU fondova, do sada ugovoreno 11 milijardi kuna, a već je isplaćeno 4 milijarde kuna.

Galerija Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) - 3 Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) - 2 Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) - 1 +1 Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) - 4

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ pokrenut je kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o Milanoviću i summitu NATO-a: "Što će tamo reći? Ne znam, to se ne radi nekome s kim si u EU" PR Tri razloga za eno-turu Slavonijom i Baranjom

Izrazivši zadovoljstvo s dinamikom provedbe Projekta, premijer je u uvodu 9. sastanka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem - kojem uz brojne ministre nazoče i predstavnici Svjetske banke - podsjetio da je od 18. listopada 2016. godine do 23. kolovoza ove godine, od ukupno 18,75 milijardi kuna koje Hrvatska ima na raspolaganju, do sada ugovoreno 11 milijardi.

Četiri milijarde kuna već isplaćene

"To je skoro 57 posto alokacije koja je ugovorena. Mislim da je to jako dobar signal, vidi se očit napredak”, ustvrdio je.

Izrazito važnim ističe da je već isplaćeno 4 milijarde kuna. "Od ukupne alokacije već je isplaćeno 25 posto. Dakle, nisu to brojevi koji stoje negdje u zraku i tek trebaju doći, nego je dio tih sredstava već isplaćen”, istaknuo je.

U Virovitičko-podravskoj županiji u sklopu razvojnih projekata financira se tako Centar za kulturu zdravlja (dvorac Janković u Cabuni) s 48 milijuna kuna i uređenje Turističko-rekreacijskog centra "Jezero-Hercegovac-Ružica grad“ u Orahovici s iznosom od 70 milijuna kuna.

Dozvole za eksploataciju ugljikovodika

"Naša je vlada jasno dala do znanja da želimo ravnomjerni razvoj Hrvatske i da je ovo trenutak u kojem u okviru prve financijske perspektive EU moramo učiniti maksimalan napor da svi naši sugrađani osjete taj razvojni zamašnjak koji nam omogućava članstvo u EU, a to je prije svega realizacijom projekata”, dodao je premijer.

Svim aktivnostima želi se pridonijeti otvaranju novih radnih mjesta i ostanku ljudi u Slavoniji, istaknuo je Plenković te u tom kontekstu izdvojio Vladine odluke o dozvolama za eksploataciju ugljikovodika na području zapadne Slavonije.

Osiguranje za štetu od naleta na divljač

One će, kako je rekao, definitivno omogućiti gospodarski razvoj pogotovo ako se istraživanja pokažu uspješnima. Dodao je tome i rješenje pitanja osiguranja - u iznosu od 20 milijuna kuna - za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač, kao i planirano donošenje odluke o financiranju police za štetu koju divljač napravi na usjevima.

Ukupno gledajući, naše aktivnosti ovdje dio su širih napora Vlade u pogledu gospodarskog rasta i učinit ćemo sve da provedbom niza zakonskih prijedloga i novih proračunskih mehanizama pomognemo ravnomjernom razvoju zemlje posebno Slavonije, naglasio je Plenković.

Sam Savjet i održavanje sjednica ocijenio je jako dobrim političko procesnim okvirom za bolji dijalog, bolje razumijevanje međusobnih prioriteta te realizaciju konkretnih projekata. "A sve s ciljem privlačenja ulaganja u slavonske županije, podizanje stope zaposlenosti, ulaganja u bolju komunalnu i prometnu infrastrukturu, kvalitetnije zdravstvene i socijalne usluge, veću kvalitetu života te davanja - kroz realizaciju ovih projekata - i doprinosa demografskoj revitalizaciji Slavonije”, rekao je.

Andrović: U županiji su završeni brojni projekti

Izrazivši zadovoljstvo Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović (HDZ) podsjetio je kako su od posljednje sjednice Savjeta, među inim, završeni poduzetnički inkubatori u Slatini i Pitomači te sustav navodnjavanja Đolta, dok je u fazi izgradnje sustav navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac čijom izgradnjom će pod navodnjavanjem imati novih tisuću hektara.

Andrović je rekao i da su započeli i s izgradnjom centra za razvoj mliječnih proizvoda, kao i s izgradnjom tehnološko-inovacijskog centra. "Kroz mjere ruralnog razvoja započeli smo gradnju čak 11 vrtića u našim općinama i gradova", istaknuo je.

''Vidra'' provodi 54 projekta

Naveo je i da je njihova razvojna agencija "Vidra" s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisala ugovor za tehničku pomoć u iznosu od 17,2 milijuna kuna za narednih pet godina što će pomoći jačanju njihovih kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata.

"'Vidra' danas provodi 54 projekta ukupne vrijednosti oko 440 milijuna kuna, a u pripremi se nalazi još 49 projekata ukupne vrijednosti 226 milijuna kuna za koje se očekuju odluke o financiranju", rekao je Andrović.

Ministar regionalnoga razvoja i EU fondova Marko Pavić je ocijenio da je Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" itekako "realan i prisutan, razvija Slavoniju i Baranju te pomaže građanima i diže kvalitetu života".

Opremanje bolnica, škola, izgradnja cesta

Izvijestio je kako je od 18,75 milijarda kuna, koliko je na raspolaganju u Projektu "Slavonija" dosad ugovoreno 10,66 milijarda, isplaćeno je 4,11 milijarda kuna, a samo od prošle sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem ugovoreni su projekti vrijedni više od 960 milijuna kuna.

Najveći dio (5,4 milijarde kuna) namijenjen je operativnom programu "Konkuretnost i kohezija" za izgradnju i opremanje bolnica, poduzetničkih centara, izgradnju cesta i škola, a za program "Učinkoviti ljudski potencijali", u čijim je mjerama i program "Zaželi", namijenjeno je gotovo milijardu kuna, rekao je Pavić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je kako su kroz program ruralnog razvoja za pet slavonskih županija ugovoreni projekti vrijedni 4,1 milijardu kuna, od čega najviše u Osječko-baranjskoj županiji - 37 posto ukupno ugovorenih financijskih sredstava. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju