Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla upozorenja

Visoka ultra-ljubičasta zračenja, temperature iznad 30! EVO kada dolazi osvježenje...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zavod upozorava na umjerenu opasnost od vrućine za riječko područje već u utorak, a u srijedu i za Zagreb te Kninski kraj. U četvrtak će im se pridružiti i Osijek, a tad bi u Rijeci opasnost od vrućine mogla biti i vrlo velika.

Zbog iznadprosječno visoke temperature zraka meteoalarm je za ponedjeljak izdao upozorenje za dubrovačku regiju, a za sutra Istru, Kvarner te dio srednjeg Jadrana. Temperatura zraka u većini Hrvatske popela se iznad 30 stupnjeva Celzijevih, a u cijeloj je zemlji bilo je zabilježeno i vrlo visoko ultra-ljubičasto zračenje.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Kupanje u Splitu usred siječnja - 5 Samo za najhrabrije FOTO Možda vam se čini nemoguće, ali ljudi u Splitu se danas kupaju

Ova upozorenja zapravo znače da su temperature doista ekstremne za ovo doba godine te da bi doista treba pripaziti i ne izlagati se riziku bez potrebe. To prije svega znači izbjegavati ono najjače sunce, štititi se zaštitnim faktorima jer je i UV indeks jako visok, piti mnogo tekućine.

Meteoalarm upozorava na POTENCIJALNO OPASNO VRIJEME!

Možda bi najoprezniji trebali biti kronični bolesnici i građani starije životne dobi. Mnogima sva ta upozorenja možda zvuče kao pretjerivanje, no broj smrti povezan s toplinskim udarima raste u cijeloj Europi. Baš zbog toga odnedavno i Državni hidrometeorološki zavod upozorava na opasnost od vrućine.

Temperatura zraka sezala je iznad 30 stupnjeva gotovo u cijeloj zemlji. Tko god je mogao - držao se hlada. Iznimno visoke temperature zraka, i vrlo visok UV indeks - kriju mnoge opasnosti. Liječničke savjete ovih dana treba ozbiljno shvatiti.

'Treba piti puno tekućine, dakle obilna hidracija, treba izbjegavati sunce ako je moguće od 10 do 5, to se posebno odnosi na kronične bolesnike treba nositi zaštitnu opremu, kape, sunčane kreme', upozorila je dr. Ivana Plavšić, Hitni medicinski trakt KBC Rijeka.

Meteoalarm je za utorak žuto upozorenje za Istru i Kvarner, što znači da su temperature zraka od 31 stupanj i više s vrlo toplim noćima. U Splitu se sinoć živa nije spustila ispod 25 stupnjeva - mnogi su spas potražili na plaži.

I Riječani i Dubrovčani osvježenje su potražili u moru i to u najopasnije vrijeme, između 10 i 17 sati.

'Po danu je užasno vruće, a po noći lijepo bude, nije prevruće, tamanje ', rekla je Marta koja je spas od vrućina potražila u moru.

PROGNOZA ZA IDUĆE DANE Vrućina sve jača, temperature i do 34!

Stranci koji odmor provode u Hrvatskoj pokušavaju slušati upute stručnjaka, ali i uživati na godišnjem.

'Svaki sat se mažemo kremama s visokim faktorom, izbjegavamo najjače sunce, znamo da nije zdravo', rekao je Manu koji je svoj godišnji odmor odlučio provesti u Hrvatskoj.

'Imamo sunčane naočale, kape, mažemo se zaštitnim kremama i ne izlažemo se previše suncu u opasno vrijeme', kazala je gošća iz Portugala, Marija.

No, neki se ne pridržavaju liječničkih uputa. Kažu, zaželjeli su se lijepog vremena i druženja poput ovog na Jarunu.  Kreme sa zaštitnim faktorom, voda, kape, sunčane naočale ovih će dana biti jako tražena roba jer meteorolozi upozoravaju - ovakvo će se vrijeme zadržati do kraja tjedna.

Ponegdje možda bura malo rashladi

Bez obzira na sva upozorenja mnogi su uživali na suncu i u prvim kupanjima. Proteklih dana barem je večer donosila osvježenje no sinoć se u Splitu temperatura nije spuštala ispod 25 stupnjeva.

Visoka temperatura od, primjerice 33 stupnja, nije jednako neugodna u Slavoniji i na moru ili u gorju. Na područjima gdje je ta temperatura više uobičajena, lakše se i podnosi. Zavod upozorava na umjerenu opasnost od vrućine za riječko područje već sutra, a u srijedu i za Zagreb te Kninski kraj. U četvrtak će im se pridružiti i Osijek, a tad bi u Rijeci opasnost od vrućine mogla biti i vrlo velika.

U polju smo povišenog tlaka, vrijeme nam i dalje određuje anticiklona. U stabilnoj atmosferi većinom sunčano će se zadržati i još koji dan.

I utorak jutro biti će sunčano, a većinom i dosta toplo. Na Jadranu možda čak i malo pretoplo. U kopnenom području temperatura će biti ugodna, tijekom noći i jutra od 16 do 20, dok će se u gorju mjeriti oko 15 stupnjeva. Na Jadranu se očekuje između 21 i 25, što je za prvu dekadu lipnja možda ipak malo previše. Puhat će slaba do umjerena bura. Možda malo i rashladi.

Predstavljen projekt postavljanja mjerača UV indeksa po Zagrebu

Sunčano će se nastaviti i u drugom dijelu dana u utorak. Temperatura će u odnosu na danas porasti za 2, 3 čak i 4 stupnja pa se tako u središnjim krajevima u onom najviše vrućem dijelu dana očekuje oko 33, a u Slavoniji i 34 stupnja. Ne zaboravite da je to temperatura u meteorološkoj kućici, 2 metra iznad travnate površine, gdje su mjerni instrumenti zaklonjeni od sunca. Na gradskom asfaltu, pod vedrim nebom sigurno će biti i više.

Vedro će sutra prevladavati i na sjevrnom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, a i ovdje će temperatura biti dosta visoka. U gorju će biti oko 30, a na moru od 31 do 34 stupnja. Pri tom će danju puhati zapadni i jugozapadni vjetar.

Sunčano i vruće bit će i u Dalmaciji. I tamo će temperatura biti barem 30, a mjestimice, i to prije svega u zaleđu može porasti čak i do 35 stupnjeva. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperatura mora je većinom između 20 i 23 stupnja, danas je najtoplija temperatura mora zabilježena u Puli, čak 25.

UV-indeks će na cijelom našem području i u utorak biti vrlo visok, čuvajte se sredinom dana. I u srijedu će još biti sunčano i vruće, a u četvrtak i petak nestabilnije pa bi mjestimice na kontientu uz umjeren razvoj oblaka tijekom dana moglo biti i pokojeg pljuska. Od petka, i manje vruće.

Na moru će biti sunčano, a uglavnom na sjevernom dijelu krajem četvrtka i u petak može biti pljuskova. Ujutro će puhati bura, danju većinom zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Uz sunce sutra očekujemo i još malo višu temperaturu. Imajte na umu da će na gradskom asfaltu biti posebno vruće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene