Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Registar zaklede broji već 55.000 darivatelja

U sekundi joj se srušio svijet, a onda je dobila novu priliku: ''Sigurno ću to pokušati vratiti nekom drugom''

Ana Mrčić dobila priliku za novi život (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ana Mrčić dobila priliku za novi život (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Zaklada Ana Rukavina nastavlja s velikim projektima - u tijeku su pripreme za tradicionalni božićni koncert.

U samo godinu dana organizirane su 34 akcije upisa u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a čak 15 osoba je zahvaljujući Zakladi dobilo priliku za novi život. Jedna od njih je školska psihologinja Ana Mrčić iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Makarska rivijera uz Zakladu Ana Rukavina - 1 "Rijetkost u današnje doba" Interes je i nakon 18 godina ogroman, darivatelji stajali u redovima: "Možemo nekome spasiti život, a nama tih 7 mililitara krvi ne znači ništa" Marija Rukavina u studiju Dnevnika Nove TV - 2 ''ŽELIM ŽIVOT'' ''Mi imamo najveću hrvatsku obitelj'', poručila je Marija Rukavina i zahvalila jednoj posebnoj djevojci

Jedno jutro prije sedam godina Ani je promijenilo život. "Zbog krvarenja iz nosa koje je jednostavno spontano krenulo za vrijeme doručka. Tad sam završila na hitnoj pomoći", priča Ana.

Dijagnosticiran joj je mijelodisplastični sindrom. Godinama se borila s bolešću, a onda se javila potreba za transplantacijom koštane srži. Darivatelja je našla vrlo brzo. "Mislim da su me pozvali nakon mjesec dana otprilike, tako. Obzirom da je nađen u hrvatskom registru to je išlo puno brže nego da se traži u svjetskom registru", kaže Ana.

Registar jedne male Hrvatske danas broji već 55.000 darivatelja. "Čak smo jedanaesti u svijetu, to je veliki rezultat, a ono što nas posebno veseli jest da je 80 ljudi dobilo priliku za život", ističe Marija Stapar Zrile iz Zaklade Ana Rukavina.

Tako je i Ani transplanitana koštana srž jedne darivateljice. "Znači, cijela koštana srž moja i krvotok moj je sada njen, dijelimo ga, tako da to je nešto posebno i teško je to riječima opisati", priča ona.

Teško je povjerovati mnogima i da je Ana tijekom svoje bolesti postala svjetska veteranska prvakinja u troskoku. "Ja sam jednostavno uz cijelo vrijeme uz tu svoju bolest i trenirala i natjecala, samo što nije uvijek bilo niti jednostavno niti baš razborito, ali to sam učinila kako god", rekla je kroz smijeh.

Još se nada da će jednog dana upoznati ženu koja joj je spasila život, a već joj je napisala i pismo. "Obzirom da ja ne mogu vratiti to njoj, da ću sigurno pokušati vratiti na neki drugi način nekom drugom i nadam se da ću uspjeti u tome", poručuje na kraju Ana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene