Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pilot projekt

U tijeku natječaj za helikoptersku hitnu pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je natječaj Ministarstva zdravlja za pružanje helikopterske hitne pomoći koja bi kao pilot-projekt trebala početi već ove turističke sezone, doznaje se u četvrtak u Ministarstvu zdravlja.

Helikopterska hitna medicinska služba zbrinjavat će pacijente s otoka i drugih prometno izoliranih sredina, te ih u sklopu tzv. zlatnog sata prevesti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, gdje će dobiti potrebnu medicinsku pomoć.

Pročitajte i ovo Nova Gradska knjižnica i društveno-kulturni centar - vizual - 7 Napokon kreće Početak gradnje velikog kompleksa na Paromlinu: "Radovi počinju idućeg tjedna i trebali bi trajati dvije godine" Napadnut djelatnik Hitne pomoći novi incident VIDEO Pijan se potukao u kafiću pa napao vozača Hitne koji ga je spasio: "Nisam se mogao braniti, pao sam..."

Pilot-projektom helikopterskog hitnog zbrinjavanja, koji će se provoditi tijekom iduća četiri mjeseca, cilj je utvrditi stvarne potrebe za takvom medicinskom skrbi u različitim razdobljima godine.

Helikopteri će polijetati iz dvije baze, koje će biti smještene u Promorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Medicinski dio posade, u kojem su liječnik i medicinski tehničar, činit će zaposlenici iz postojećeg sustava hitne medicinske službe koji već imaju iskustva u takvim operacijama.

Hitna pomoć se naradila: Ludnica u Zagrebu, u Rijeci četiri intervencije

Dio djelatnika iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije educiran je za helikopetrsku hitnu službu i već je uključen u letove vojnim helikopterima koji sudjeluju u hitnom zbrinjavanju unesrećenih duž jadranske obale.

Dio zdravstvenog osoblja prošao je potrebnu edukaciju prošle godine kada su nabavljeni helikopteri MUP-a, a zračni operater, koji će biti izabran krajem lipnja, provest će dodatnu sigurnosnu edukaciju prema EU standardima.

Tijekom prošle godine helikopterima MORH-a prevezeno je 530 oboljelih ili ozlijeđenih osoba, od kojih 243 tijekom turističke sezone. Prijevozom unesrećenih u zdravstvenu ustanovu u tijeku tzv. zlatnog sata (vrijeme od nesreće do početka zbrinjavanja u ustanovi) njihovo se preživljavanje povećava za 30 do 50 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene