Obavijesti Video Pretražite Navigacija
budite odgovorni

U susjedstvu se pojavio novi opasan virus, izdano upozorenje građanima: "Ne izlazite između 19 sati i ponoći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Beogradu se pojavio virus Zapadnog Nila koji prenose komarci, utvrdila je analiza tamošnje Gradske čistoće. Stoga mole građane da budu odgovorni te da se koriste zaštitnim mrežicama i repelentima, a po mogućnosti ne izlaze između 19 i 24 sata.

"Pojavljivanje virusa Zapadnog Nila je bilo očekivano, zato smo i ušli u proces angažiranja avijacije. Nažalost, naše su se sumnje obistinile i zato apeliram na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome te da se obvezno jave liječniku ako dobiju visoku temperaturu, glavobolju, malaksalost ili osip u predjelu grudnog koša", rekao je direktor JKP-a Gradska čistoća Marko Popadić, javlja portal b92.net.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Građane je zamolio i da ne ometaju akciju intenzivnog suzbijanja komaraca kako ne bi ugrožavali zdravlje svih stanovnika.

U Beogradu će se svakodnevno nadzirati 24 lokacije te će se nastaviti s analiziranjem uzoraka.

Što je virus Zapadnog Nila?

Bolest Zapadnog Nila uzrokuje virus Zapadnog Nila (VZN), koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare i druge sisavce ubodom zaraženog komarca (vektora), ali se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije smatra se komarac roda Culex, no i druge vrste komaraca mogu u nekim okolnostima prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se sam uzročnik, tj. virus, razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Infekcija virusom Zapadnog Nila u ljudi najčešće prolazi bez simptoma (u približno 70 – 80 posto slučajeva). U oko 20 posto slučajeva bolest se manifestira simptomima koji nalikuju gripi kao što su, najčešće, povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima.

U oko jedan posto oboljelih se može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga). Pod povećanim su rizikom od obolijevanja starije osobe koje već imaju kroničnu bolest (kao primjerice dijabetes, hipertenziju, kroničnu bubrežnu bolest) ili imunosuprimirane osobe (kao što su transplantirane osobe i dr.).

Oboljeli se liječe simptomatski i većina ih se oporavi bez trajnih posljedica, piše na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene