Ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

Za srijedu je DHMZ izdao upozorenje zbog "vrlo velike opasnosti" od hladnih valova za područje čak četiri velika hrvatska grada, Zagreb, Karlovac, Gospić i Split. Takvo upozorenje ove godine još nije bilo izdano.


Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje, a koji za srijedu najavljuju "vrlo veliku opasnost" od hladnih valova na području čak četiri velika hrvatska grada: Zagreba, Karlovca, Gospića i Splita.

Vezani članci Slika nije dostupna Zima u punom jeku: Pripremite se za hladni val koji nam dolazi sa sjevera Niske temperature u cijeloj unutrašnjoj Hrvatskoj (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Hladno jutro okovalo unutrašnjost Hrvatske: Najniža temperatura čak -13,4 stupnja, na moru uživaju u plusovima

Takva vrsta opasnosti od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje dosad još nije objavljena, već je najveći stupanj bio "velika opasnost". A upravo je upozorenje na veliku opasnost od hladnog vala objavljeno za područja svih ostalih hrvatskih velikih gradova: Osijeka, Knina, Rijeke i Dubrovnika.

Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ)
Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ)

Prognostičari za srijedu najavljuju temperature kakve ove godine još nismo osjetili. Zagreb bi se tako u srijedu trebao probuditi na -17, baš kao i Varaždin, Karlovac i Plitvice na -18, dok bi se temperatura u Delnicama trebala spustiti i do -19 stupnjeva Celzijusa.

Formulacija "vrlo velika opasnost" izdaje se za uvjete u kojima je smrtnost 10 posto veća od prosjeka, dok "vrlo velika opasnost" znači da je u takvim uvjetima smrtnost povećana 7,5 posto u odnosu na prosjek.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je ranije objavio upute za zaštitu od hladnoće, a sve informacije o tome možete pročitati ovdje