Ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL)

Za srijedu je DHMZ izdao upozorenje zbog "vrlo velike opasnosti" od hladnih valova za područje čak četiri velika hrvatska grada, Zagreb, Karlovac, Gospić i Split. Takvo upozorenje ove godine još nije bilo izdano.


Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje, a koji za srijedu najavljuju "vrlo veliku opasnost" od hladnih valova na području čak četiri velika hrvatska grada: Zagreba, Karlovca, Gospića i Splita.

Vezani članci Brooklyn Beckham (Foto: Instagram) Intervencija slavnih roditelja: Beckhamovi zabrinuti za sina koji u javnosti plače zbog nasilne djevojke Polarna zima zahvatila je sjeverne države SAD-a (Foto: APTN) - 3 Panika s druge strane Atlantika, redaju se ozbiljna upozorenja: "Postoji hladnoća, a postoji i HLADNOĆA"

Takva vrsta opasnosti od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje dosad još nije objavljena, već je najveći stupanj bio "velika opasnost". A upravo je upozorenje na veliku opasnost od hladnog vala objavljeno za područja svih ostalih hrvatskih velikih gradova: Osijeka, Knina, Rijeke i Dubrovnika.

Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ)
Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ)

Prognostičari za srijedu najavljuju temperature kakve ove godine još nismo osjetili. Zagreb bi se tako u srijedu trebao probuditi na -17, baš kao i Varaždin, Karlovac i Plitvice na -18, dok bi se temperatura u Delnicama trebala spustiti i do -19 stupnjeva Celzijusa.

Formulacija "vrlo velika opasnost" izdaje se za uvjete u kojima je smrtnost 10 posto veća od prosjeka, dok "vrlo velika opasnost" znači da je u takvim uvjetima smrtnost povećana 7,5 posto u odnosu na prosjek.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je ranije objavio upute za zaštitu od hladnoće, a sve informacije o tome možete pročitati ovdje