U utorak nas očekuje veliki hladni val zbog kojeg je DHMZ izdao upozorenje na veliku opasnost. Toga bi dana termometar u nekim dijelovima Hrvatske mogao pokazivati temperature oko -17 stupnjeva Celzijusa. No, to je tek početak, jer će u danima koji slijede biti još hladnije.

Galerija


Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za utorak zbog velike opasnosti od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje i to u tri hrvatska grada - Karlovac, Gospić i Split.

Za ostale hrvatske gradove u utorak, kada se očekuju temperature oko -17 ispod ništice, izdano je upozorenje zbog umjerene opasnosti.

Umjerena opasnost od hladnog vala izdana je i za ponedjeljak i to za Zagreb, Karlovac, Gospić, Rijeku i Split.

>> Umjesto proljeća, 1. ožujka čeka nas "ledeni čekić": Neće biti grada bez minusa u Hrvatskoj

Hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost ljudi, no za razliku od toplih valova, čiji je utjecan koncentriran na dan ili dva nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka. 

Stupanj opasnosti od hladnog vala povezan je sa stupnjem povećane smrtnosti, pa se tako umjerena opasnost izdaje za povećanje smrtnosti za pet posto iznad prosjeka, a velika za 7,5 posto veću smrtnost od prosjeka. Može se izdati i vrlo velika opasnost, što znači 10 posto veću smrtnost, no nju DHMZ zasad nije objavio. 

Zanimljivo je da se, prema DHMZ-ovoj prognozi, u Zagrebu u utorak očekuje temperatura od 17 stupnjeva ispod ništice, no za Zagreb je izdana tek umjerena opasnost. U srijedu će temperature biti još niže, u Zagrebu vjerojatno i minus 20. 

Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ)
Upozorenje na opasnost od hladnoće (Screenshot: DHMZ)
 

Upute za zaštitu od hladnog vala

Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručuje da hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste. Posljedice se mogu spriječiti ili bitno umanjiti pravilnim postupanjem i pripremom.

Evo nekoliko preporuka HZJZ-a za ono na što treba obratiti pažnju kad su vani niske temperature. 

1. Izlazak rano ujutro – izbjegavajte

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske.

Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

2. Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako već morate izaći, a temperature su niske, zaštitite glavu kapom, ruke rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka.

Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.

3. Nemojte dugo biti na otvorenom

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

4. Topli napici i termostat

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein.

Također, starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

5. Budite u kontaktu sa svojim starijima

Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.