Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Mesić kritički gleda na pokušaje uštede: Nije dovoljno, zahvati su samo površinski, treba povući odlučnije poteze. U tome ga podržavaju i ekonomisti. Mesić će se u srijedu pridružiti sjednici Vlade.


'Za sada je sigurno da će se morati ići u rebalans proračuna možda ne samo jednom nego i dva put do kraja godine', rekao je Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske. A prije nego što dođe do drugog rebalansa proračuna predsjednik će prvo morati vidjeti prvi. I to već u srijedu kada će ministar Šuker otkriti koliko se uštedjelo.

Vezani članci Marko Primorac Fijasko Vladina plana: Nijedna od 428 općina ne želi spajanje unatoč poticajima Ilustracija Sabor nastavlja rad izjašnjavanjima o amandmanima na proračun: Za 435 prijedloga trebat će im najmanje petnaestak sati

Predsjednik Vladi zamjera to što ne želi odustati od izgradnje Pelješkog mosta. A konstantno ponavlja i kako u antirecesijskim mjerama ne vidi koliko će se konkretno uštedjeti. Da su uštede premalene, smatra i poznati ekonomist Guste Santini. Situacija je ozbiljna, poručuje, pod hitno treba napustiti političke platforme i za glavni cilj uzeti interese hrvatskih građana.

'Prvo, mi nemamo šanse imati više od šest županija i više od 60-tak općina. Drugo, morat će se ići u mijenjanje porezne strukture, poreznog sustava, neki će se porezi morati povećati, a treće treba kompletno preispitati kreditnu politiku jer ova kreditna politika ne daje nade u smirivanje nego u dodatno produbljivanje krize', rekao je doc. dr. sc. Guste Santini.

I Liberali predlažu radikalne rezove u proračunu. Ne idu, tvrdi Adlešič, kontra koalicijskog HDZ-a već im na ovaj način pomažu. Treba skresati, smatra, dužnosničke plaće do 20 posto. 'Mi smo sigurni da 10 ili 20 posto smanjenja plaća državnih dužnosnika nije značajna stavka u državnom proračunu ali je važna poruka da svi zajedno snosimo odgovornost. Novca nema i mi mislimo da će trebati ispitati subvencije, parafiskalne namete ja bi tu posebno izdvojila hrvatsku gospodarsku komoru', kaže Đurđa Adlešič, predsjednica HSLS-a.

Hrvatska nema novca, kaže Santini, u debelom smo minusu i zaduženi preko glave. 'Više nema posuđivanja, obiteljsko srebro s obzirom na krizu ima vrlo malu cijenu pa bi bilo vrlo opasno prodavati to obiteljsko srebro. Ja se vraćamo onoj krilatici Stjepana Radića - u radiše svega biše u štediše još i više', zaključio je Santini. Samo rad daje nam mogućnost da izađemo iz ove krize, poručuje, dosad smo trošili i trošili i to nas je dovelo do ovog gdje jesmo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju