Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Natalitetno zvono za uzbunu: U školskim klupama 150 razreda manje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je jutros nova školska godina za oko 550 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola.

U klupama prvih razreda osnovnih škola, po podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, bit će oko 41.570 učenika ili 5,5 posto manje nego prošle školske godine. U svim županijama upisano je manje prvašića nego lani.

Pročitajte i ovo Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle Ilustracija djece u školskim klupama javno savjetovanje Objavljen prijedlog kalendara za sljedeću školsku godinu: Nastavnici su nezadovoljni, evo što predlažu

Najviše učenika u prvim razredima naći će se u Zagrebu, nešto više od sedam tisuća, što je 7,8 posto manje nego prošle školske godine.

Osnovnu školu ove godine, po neslužbenim podacima, pohađat će oko 368 tisuća učenika.

U Osnovnoj školi "Braće Glumac" na jednom od najudaljenijih hrvatskih otoka Lastovu prvi razred upisalo je sedam učenika, tri više nego lani, a školu pohađa ukupno 69 učenika. Učenici su jutros i na Lastovu dobili besplatne udžbenike, a kako su rekli u školi, nedostaju tek neke sitnice, mape i slično, kojih su dostavu već dogovorili s distributerima.

U Hrvatskoj je do 466.000 učenika osnovnih i prva dva razreda srednjih škola trebalo stići devet milijuna besplatnih udžbenika, od toga sedam milijuna novih i dva milijuna starih.

U prve razrede srednjih škola, po podacima Ministarstva, upisalo se 45.850 učenika, odnosno srednju školu ukupno će pohađati gotovo 181 tisuća srednjoškolaca.

No, početak školske godine potvrdio je alarmantne brojke o padu nataliteta. Nikad manje prvašića - u školskim je klupama 150 razreda manje. 

Moramo raditi intenzivno na pronatalitetnoj politici jer se događa da mi idemo u jednom smjeru, definitivno ćemo zaokružiti projekt besplatnih udžbenika, ali onda se postavlja pitanje, pa tko će ići u te škole, rekao je ministar Dragan Primorac. 

U povodu početka školske godine ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac dao je nekim dnevnim novinama interview, u kojima je govorio o besplatnim udžbenicima, državnoj maturi, plaćama nastavnika.

Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" Željko Stipić ocijenio je danas te interviewe "hrpom obmana".

"Postojeći se problemi ne rješavaju, a novi se otvaraju", izjavio je Stipić, primijetivši kako nema odgovora na mnoga pitanja, posebice na koja upozoravaju sindikati, od standarda zaposlenih u osnovnim i srednjim školama do "zaduživanja" nastavnika da za sitan novac raspačavaju udžbenike.

Na početku njegova mandata, kako kaže, plaća učitelja bila je viša za 100 kuna od prosječne, a sada je to na razini prosjeka, unatoč tomu što je ta kategorija djelatnika najobrazovanija u javnom sektoru. Upozorava kako se ne uzimaju u obzir učinci inflacije, iako u sporazumu jasno stoji da je dužnost pristupiti izmjenama sporazuma ako inflacija prijeđe četiri posto. 

Predbacuje da je u novu školsku godinu resorno Ministarstvo ušlo sa 30 milijuna duga zaposlenicima u osnovnom i srednjem školstvu za dežurstva na nacionalnim ispitima i za mentorstvo na maturi i završnim ispitima. Osim na zastarjelu opremu po školama, Stipić podsjeća da samo u Zagrebu 14 škola radi u trima smjenama, što je nedopustivo u 21. stoljeću, jer se s trećinom novca za zagrebačku športsku dvoranu moglo riješiti i to pitanje. Kaže kako je ostvarenje pedagoškog standarda postavljeno na predug rok te da će, na žalost, depopulacija koja je zahvatila Hrvatsku više učiniti za pedagoški standard nego same mjere.

Glede besplatnih udžbenika koji, kako kaže, nisu socijalna mjera, pita ako je dva milijuna udžbenika ostalo od lani, zašto je toliko novca utrošeno za tiskanje novih udžbenika.

Na hrvatskim je cestama prošle i ove godine poginulo 22-oje djece ili gotovo jedan školski razred. Teško je ozlijeđeno 291 dijete ili 10 razreda. Lakše ozlijede zadobilo je 1707-ero djece. Oni bi stali u klupe 57 razreda.

Na uzbunu zvone i prometni policajci a vozače pozivaju na pojačan oprez.

Nasmiješena, ali i uplašena lica prvašića očekuje velika pustolovina. Prva lekcija neće biti ni brojke ni slova, već kako prijeći cestu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene