U Karlovcu su vatrogasci i HGSS imali veliku akciju skidanja križa s tornja crkve Presvetog Trojstva u samom centru grada. Prilikom skidanja križa koji se u potresu odvojio od zvonika pronađen je zapečaćeni svitak papira u staklenoj sondi iz 1794. godine.


Crkva stara više od 200 godina stradala je u potresu, a križ je prijetio prolaznicima. Akcija je trajala nešto više od 2 sata. Križ je, prema procjenama vatrogasaca, težak i do 400 kilograma, a nalazio se na visini od 57 metara. Križ je skinut uz pomoć velikih dizalica, a svitak koji je tom prilikom pronađen bit će otvoren u kontroliranim uvjetima. Postavljen je zamjenski križ, dok ovaj originalni ide na restauraciju. Građani smtatraju kako je križ bio opasan te da je njegovo uklanjanje bilo neizbježno.

Vezani članci Policija, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Strava u Oštarijama: Automobilom naletio na muškarca pa pobjegao s mjesta nesreće Poplave u Karlovačkoj županiji - 4 Dnevnika Nove TV uživo u poplavljenim mjestima: "Situacija je neizvjesna. Odsječeni smo od svijeta"

"Da ne budu ljudi ni u strahu, sigurnost je onda u gradu i okolini kudimako veća. Kad se to ukloni što je pri kraju", govori Ana, Karlovac.

Ispod križa pronađen je i svitak iz 1794. godine s podacima tko je tada stavljao križ, tko je vladao i kakvo je bilo stanje u zemlji. Pronalazak nije neobičan jer je bio običaj da se pri gradnji crkava u lukovice stavljaju dokumenti, što se čini i danas - u lukovice crkava koje se obnavljaju, u stare gradove te temelje novih zgrada.

Pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar rekla je da će se konzultirati s Hrvatskim restauratorskim zavodom i da će "vremensku sondu" iz tornja otvoriti stručnjaci konzervatori kako se ne bi oštetila, a mediji će, najavila je, biti obaviješteni o mjestu i vremenu otvaranja dokumenta.

Kočevar je izvijestila da će se u obnovu 227 godina stare lukovice zvonika i križa s jabukom financijski uključiti Grad Karlovac, Karlovačka županija i Ministarstvo kulture, a očekuje se i pomoć iz Europskih fondova za obnovu nakon potresa. Rekla je kako vjeruje da će se povijesni križ s crkve Presvetog Trojstva moći obnoviti i vratiti nakon obnove njezina zvonika.

Jedan od trojice pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja koji su skidali križ Marko Rakovac rekao je da se križ ljuljao, no, dodao je, njegovi kolege Tin Butala i Mateo Trop i on imaju iskustva s uklanjanjem dijelova građevina koji se miču, primjerice dimnjaka i nestabilnih dijelova krovišta.

"Bilo je teško zato šta je željezo koje je držalo konstrukciju puni profil i imali smo problema dok smo do kraja odrezali sve", rekao je Tin Butala, vatrogasac JVP Karlovac.

Uklanjanje križeva uvijek je zahvat s puno emotivnog naboja, pogotovo za lokalno stanovništvo, rekao je i dodao da je ih svećenik blagoslovio prije nego što su se digli na zvonik.

Župni vikar fra Mate Bašić rekao je kako je tužan zbog svega i da nije problem samo u križu, nego u lukovici, te da će se morati skinuti zvonik do ispod sata i rekonstruirati jer su se u potresu pomaknule grede. Za dokumente stare 227 godina rekao je da su sačuvani u bakrenoj cijevi unutar koje je još staklena cijev kroz koju se vidi kaligrafski zapis, više slojeva papira. Dodao je kako jedva čeka da se sonda otvori i pročita što u dokumentima piše.

"Uvijek se u važne Crkve osobito u Austrougarskoj stavljao zapis kada se stavljao križ. I to su sada pronašli gore, zapis se nalazi u ovom željeznom svitku", kaže Bašić.

Što se obnove križa tiče, rekao je kako se vidi da ga je "pojelo vrijeme" i da je jako oštećen, a tek treba vidjeti hoće li se moći obnoviti i vratiti, ili će se morati raditi novi, istog oblika, što će odlučiti Hrvatski restauratorski zavod.

Zvonik je prilično oštećen, velik je pomak između greda iznad sata, koje su ili trule ili oštećene, pa će se zvonik morati rekonstruirati te popraviti mehanizam sata koji ne radi, rekao je i dodao da je riječ o satu starom 250 godina, a takva su samo tri u Hrvatskoj.

Gvardijan fra Krunoslav Albert uočio je na vrhu križa meteorološku napravu po kojoj se križ okretao, zajedno s mehanizmom barometra u jabuci ispod križa, i to tako da je križ bio poravnat usporedno s Radićevom ulicom kad je bilo sunčano, a za kišnog vremena okomit na nju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju