Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeti dan

Minutu prije ponoći u Saboru završila maratonska sjednica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Saboru je cijeli utorak trajala žustra rasprava. Sjednica je završila tek minutu prije ponoći.

 

Svega minutu prije ponoći završila je sjednica Sabora na kojoj se raspravljalo o novom proračunu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

U nastavku teksta pogledajte kao je izgledao u utorak dan u saboru.

23:23 - I nakon 23 sata u Saboru još uvijek traje rasprava.

18:00 - Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u utorak saborske zastupnike da je Vlada na telefonskoj sjednici utvrdila amandman na prijedlog ovogodišnjeg proračuna kojim će se osigurati subvencioniranje prijevoza učenika na prošlogodišnjoj razini raspodjelom na drugim proračunskim stavkama, a dijelom i smanjenjem sredstava za Katoličku crkvu.

"Na telefonskoj sjednici Vlade utvrđeno je da će se prijevoz izvršiti kako je do sada bilo, a uštede će se ostvariti dijelom kroz druge stavke u razdjelu Ministarstva znanosti, većim dijelom na razdjelu Ministarstva financija, kroz 15-ak stavki. I Crkva će sudjelovati, u tom dijelu je Hrvatska biskupska konferencija proaktivno sudjelovala u ovoj problematici i na tom dijelu ćemo napraviti određenu korekciju", kazao je Marić tijekom saborske rasprave o prijedlogu ovogodišnjeg državnog proračuna.
Napomenuo je da je potrebno neko vrijeme za tehničke korekcije, jer su davanja za Crkvu obveza iz međunarodnog ugovora, ali da će amandman biti na vrijeme poslan Saboru.

U prijedlogu proračuna bilo je predviđeno smanjenje subvencija za prijevoz srednjoškolaca sa 75 na 50 posto, odnosno za 94 milijuna kuna.

Dovoljno novca i za prava branitelja

Marić je obrazložio i smanjenje razdjela Ministarstva branitelja, ističući da je polazna osnova za izradu proračuna bila preliminarno izvršenje 2015. te da je isti princip primijenjen i na Ministarstvo branitelja.
"Bez obzira što samo do maloprije bili bez ministra branitelja, vodili smo brigu o proračunu Ministarstva", kazao je Marić te poručio da neće nedostajati novca za trajna prava branitelja.
Na kritiku SDP-ova Gordana Marasa da je Vlada, ako se vodila preliminarnim izvršenjem iz prošle godine, na isti način morala prezentirati i proračunske uštede, koje tada, uvjeren je, ne bi iznosile 2,5 milijardi, nego tek milijardu kuna.
Vladi zamjera sporost u donošenju odluka zbog koje je, uvjeren je, snižen kreditni rejting Hrvatske.
"Mjesec i pol dana je ovoj vladi trebalo da dođe do prvog dokumenta iz kojeg bi se vidjelo kako će u prvom periodu raditi. I to je također odluka ove vlade, da se odluke donose stihijski, netransparentno i na brzinu", kazao je Maras.

Maras: Za izbor Medveda na dužnost ministra branitelja bio je dovoljan 'eye contact'

Kao primjer sporog donošenja odluka naveo je imenovanje ministra branitelja. "Evo, vidimo danas je konačno dobiven prijedlog za ministra branitelja, a danas ga je premijer tek upoznao. Vjerojatno je bio odlučan trenutak, oni su se pogledali i on je shvatio da je on idealan kandidat. Kolega Brkić nije mogao biti, mjesec dana je čekao da ga premijer vidi, a danas kad je gospodina Medveda vidio, 'eye contact' je bio dovoljan da on shvati da je on idealan kandidat", kazao je Maras.

Marić mu je uzvratio da su uštede doista 2,5 milijardi kuna, objasnivši kako je Vlada morala povećati uplatu u EU proračun i druge stavke, koje ukupno iznose više od 2,5 milijardi te kako je za to povećanje morala pronaći uštede da bi rashodi ostali na razini preliminarnog izvršenja iz prošle godine.

17:17 - Reporterka Nove TV, Josipa Krajinović, prati raspravu u Saboru. U javljanju za Vijesti Nove TV izvijestila je kako će i bez replika rasprava u Saboru trajati do kasno u noć.

15.43 - U ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina prvi je govorio Šandor Juhas.

'Kažu da proračun nije skup brojeva, proračun je pokazatelj u kom smjeru ide društvo. Institucije nacionalnih manjina su dovedene ro ruba opstanka. Proteklih godina sredstva su permanentno smanjivana i sada smo došli do kraja. Upitna je održivost osnovnih programa. Kada smo razgovarali o vladi, obećano je da se prava manjina neće smanjivati', rekao je Juhas.

15.23 - Nakon stanke govorio je Milivoj Špika. Premijer nije došao u sabornicu iako je upravo zbog toga zatražena stanka.

'Više nas ljudi sluša i gleda nego nas je tu u sabornici', rekao je Špika.

15.02 - U ime Kluba HSLS-a i BUZ-a Darinko Kosor zatražio je stanku od 20 minuta kako bi se omogućila prisutnost premijera, ali i drugih ministara na raspravi. Potpredsjednik Sabora Tepeš odredio je stanku u traženom trajanju.

14.45 - U ime IDS-a govorio je Boris Miletić.

'Dok sam čitao prijedlog proračuna nadao sam se da ću naići na bilo kakvu naznaku decentralizacije. Nažalost, od velikih najava ništa. Jasno je da će sve ostati isto kao proteklih 25 godina', rekao je Miletić. Ovaj proračun je blago rečeno nepravedan prema Istri i njenim građanima, dodao je.

 

Kaže profesor Lovrinović da se klub zastupnika Most-a ne slaže sa proračunom, ali će ga ipak podržati i glasati ZA. Jer...

Posted by Ivan Vilibor Sinčić on Tuesday, March 15, 2016

14.27 - 'Pretpostavljam da premijer ima viziju, ali mi je u ovom proračunu ne možemo vidjeti. Tempa nema. Mi pred sobom imamo zadatak smanjiti trošak i povećati rast. Smanjiti trošak možemo kod smanjenja troška nadgradnje. I aktiviranjem imovine. Kod gospodarskog rasta imamo korištenje fondova EU i formiranje garancijske sheme', rekao je Čačić.

14.21 - U ime Kluba zastupnika Reformista govorio je Radimir Čačić.

'Bilo je nešto dosta pogođenih izjava do sada. Ovaj proračun je loš jer je isti kao što je bio proračun u prošloj godini. Naravno da to nije do kraja točno, ali u velikoj mjeri pogađa stvari. Proračun je tehnički bitno bolji nego smo ikada imali. Je li mogao biti bitno bolji, ne. Rađen je na brzinu, u kratkom vremenu, prepisalo se što se prepisalo', rekao je Čačić.

13.46 - U ime HRID-i govori Drago Prgomet.

'Pozdrav ministrima ma gdje god bili', pozdravio je Prgomet.

'Kratak je put bio između ne znam koliko realnog optimizma našeg mandatara i kreditnih agencija koje ozbiljno ruše kreditni rejting Hrvatske. U međuvremenu je mandatar postao premijer. Žao mi je da naš premijer koji dolazi iz svijeta biznisa se brzo uklopio u domaći politički milje i izabrao put nezamjeranja, a ne reformi. Najveći gubitnik ovog proračuna, ali prije svega ovog društva je znanje. Budućnost zemlje zasniva se na znanja i znanosti, kod nas se obrazovanje i znanje tretira kao trošak. I dok su pametne zemlje glavom već u 22. stoljeću, mi smo napravili korak nazad u 20. stoljeće', rekao je Prgomet.

13.34 - 'Ja bih jako htjela konačnu saznati koje su to strukturne reforme o kojima svi pričaju, a samo govore strukturne reforme. Postavljam pitanje kako da da uvijek iznova početak strukturnih reformi najteže osjete oni koji su najpotrebiti u društvu', zapitala se Gordana Sobol. Još uvijek su u tijeku replike na izlaganje Ivana Šukera.

13.02 - Nenad Stazić citirao je Šukera. ''Stvar je politike kakva će se socijalna politika voditi i tko će koliko dobiti'. Ja se s time slažem. Vi vodite politiku udarite po najosjetljivijima. Ja mislim da ta vaša politika direktno ugrožava nacionalnu sigurnost. Jutros je održana sjednica Odbora za veterane, a predsjednik Odbora nije pozvao novinare', rekao je Stazić i pojasnio da je to napravio kako se ne bi saznalo da su smanjena sredstva za branitelje. Podsjetio je što su u prošlosti, kaže bez razloga, radili prosvjednici okupljeni oko Glogoškog i Klemama. 'Što će tek sad raditi kad imaju 48 milijuna kuna manje, bojim se stradat će građani', rekao je Stazić.

12.55 - 'Upozorit ću da u sabornici nema premijera ni ministra financija, svega pet ministara sjedi u Sabornici dok se predlaže ovaj dokument', rekao je Gordan maras.

Trebali bi znati da se odredba za pola minisatra odnosi na aktualno prijepodne, rekao mu je Šuker. Maras mu je dobacivao, a Šuker je rekao da se to inače zove politički primitivizam.

12.38 - 'Treba gledati izvršenje proračuna. Ovdje je plan, a izvršenje je nešto sasvim drugo. Ja ću ponoviti danas još ohoho puta jesmo li spremni provesti strukturne reforme. Možete je provesti jedino ako jasno znate što učiniti. A ovo s učenicima, dogodila se greška, vlada je to priznala i podnijela vlastiti amandman. Bitno je da se iz ovoga može iščitati određene poruke', rekao je Šuker.

12.26 - U ime Kluba zastupnika HDZ-a govori Ivan Šuker.

'Pred nama se sigurno nalazi dokument koji je najsnažnija poluga za vođenje ekonomske politike u jednoj državi. Ja bih prije rasprave, prije nego uđem u samu srž proračuna, slušajući rasprave kolega prije mene, postavio jedno pitanje - kolika je naša stvarna spremnost za strukturne reforme. Druga stvar, jesmo li konačno spremni preuzeti političku odgovornost i dovesti do racionalnog trošenje sredstava u državnom proračunu. Stvar je politike da kaže kolika će socijalna prava netko imati. Ja svima postavljam pitanje kome je bilo u interesu da OIB ne profunkcionira. Druga stvar, koliki je stvarni deficit 2015. U prilogu ste dobili iz Ministarstva financija da s 31.12. ima dospjelih, a nepodmirenih obveza u središnjoj državi 2 milijarde i 78 milijuna', rekao je Šuker.

'Bez obzira što se govori vlada je poslala poruku da će ugroziti socijalno najugorženije i da se umirovljenicima mirovine neće dirati. Ovaj proračun šalje poruku da će se bolje upravljati državnom imovinom', rekao je Šuker.

'Ono što bi trebalo biti ako ništa drugo nakon 4 godine manadata, to je registar dospjelih, a nenaplaćenih obaveza. I na kraju opasnosti za proračun, konverzija švicara u euro, ugovor sa sindikatima, sudski procesi i kreditni rejting', zaključio je Šuker. Na njegovo izlaganje ima 16 replika.

Reiner je rekao da će raditi bez stanke. 'U ovom času, zanemarivši 16 replika, bez da itko ubuće replicira završit ćemo negdje oko 3 sata u noći', napomenuo je Reiner.

12.06 - Nada Turina Đurić (HNS) rekla je da je proračun financijski dokument, ali prije svega politički dokument.

'Ono što se iščitava je da je tehnički dobro napravljen. Da je to proračun samo HDZ-a ja bi rekla da je nešto što smo očekivali, dosadan je, u stavkama se krije sve i svašta. Međutim, od Mosta se očekivalo da će pokazivati u kojem smjeru ide politika Vlade', rekla je Turina Đurić.

VIDEO - 'POJEO IH ZA DORUČAK' Pogledajte Milanovićev okršaj s HDZ-ovcima

11.55 - Jovanović je Lovrinoviću rekao da pripada stručnoj javnosti koja je dala loše ocjene proračunu. 'Predložene mjere nisu popraćene nikakvim zakonskim prijedlozima', poručio je Jovanović i dodao Lovrinoviću da bude 'most' da se prihvate i neki amandmani oporbe.

'Možda nisam bio dovoljno jasan. Rekao sam da je očito da je malo vremena, ja sam isto nezadovoljan jer nisam dobio proračun prije 15, 20 dana jer nije bilo moguće. Mi ovdje govorimo realno i mislim da u ovom Saboru ako netko nešto kaže ne smijemo shvaćati kao vidi što je ovaj rekao, kakav mu je ton bio. Mi smo ovdje na istom poslu', rekao je Lovrinović.

'Očekivati u ovakvim okolnostima da se nešto elaborira šire mislim da nije bilo realno za očekivati. Ali u sljedećm proračunu ili rebalansu to se ne smije ponoviti', rekao je Lovrinović.

11.41 - Što na kraju reći u ovoj čitavoj priči kako riješiti probleme. Mi možemo reći slikovito da ovo jest vatrogasni proračun. Rađen je u vremenskoj stisci i za to imamo razumijevanja. Njime se ne smanjuje javni dug i ne može se poticati rast. Smatramo da se ne treba zaduživati na stranim tržištima, pod svaku cijenu forsirati kunsko zaduživanje, a ako je nužno u devizama zapitajmo naše građane bi li oni kupovali državne obveznice. I što još reći na samom kraju, pored preporuka i zahtjeva da se refinancira kunski dio javnog duga, nužno je pristupiri reformaciji drugog mirovinskog stupa. Most podržava uz navedena upozorenja proračun', rekao je Lovrinović i dodao da je jučer rekao da će biti suzdržan, ali se predomislio nakon saznanja da se neće smanjivati neke stavke.

11.29 - U ime Kluba zastupnika Mosta govori Ivan Lovrinović.

'Bit ću slobodan iznijeti naše stavove i zapažanja u vezi proračuna. Retoričko i suštinsko pitanje je je li javni dug prevelik. Imamo 85 posto i pucamo od toga, a kada bi otvorili raspravu ja bi dokazao da tu ima baba, žaba i da ne treba time plašiti javnost, ali da treba razgovarati', rekao je Lovrnović.

'Planirano je povećanje prihoda povlačenjem sredstava iz EU fondova. Za 2016. trebalo bi se povući 9,7 milijardi i postavlja se pitanje hoće li se to uspjeti ili neće. Važno je naglasiti stavku rahoda za kamate na državne vrijednosnice. Zanimljivo je da nema naznaka kako smanjiti te kamate i zato bi tu trebalo voditi računa posebno u sljedećem proračunu jer to je kancerogeni dio proračuna koji brzo raste', rekao je.

11.16 - Pusić je replicirao i Branko Hrg.

'Rekli ste da ste uspjeli pokrenuti mnoge stvari u prošlom mandatu. Rekli ste da je bio obilježen uspjesima, ja ću reći da je bio mandat zauastavljanja života u Hrvatskoj. Donijeli ste niz vrlo glupih zakona koji su ugrozili investicije u prošlom mandatu i koji će ugroziti investicije i u ovom mandatu ako vlade ne izmijeni zakone', rekao je Hrg.

Pusić je rekla da to da je bilo loših ili neefikasnih zakona - nema tog mandata u kojem ih nije bilo. 'Pitanje je samo koji je neto rezultat. Da li je to na kraju proizvelo pozitivniju investicijsku klimu ili ne', rekla je Pusić.

11.13 - 'U 36 dana ova vlada je morala više od dvije milijarde kuna u proračunu pronaći i smanjiti', replicirao je Miro Bulj Vesni Pusić.

Vesna Pusić Miru Bulju je rekla da što se tiče radnih dana, kod Vlade nema radnih ni neradnih dana. Podsjetila je da je od izbora prošlo 4 mjeseca. 'Svaka vlada kad dođe ima kratko vrijeme da naprave proračun, ali to nije da im prvi put padne na pamet, valjda neke ideje imaju', rekla je Pusić.

11.06 - 'Ovaj mandat trebao je biti mandat obrazovanja. Prošli je bio mandat preokreta od gospodarskog pada na gospodarski rast. Ovaj je trebao biti mandat obrazovanja kao gospodarska strategija. Po ovome što se vidi barem za 2016. ta namjera ne postoji i ako ste vratili novac koji ste oduzeli za prijevoz plediramo da vratite novac za znastvene novake. To su ljudi koji su budućnost znanosti i visokog obrazovanja', rekla je Pusić.

Na kraju se dotaknula nečega čega nema u proračunu, ali što utječe, kaže, na investicijsku, poduzetničku klimu. 'To je politička klima, a politička klima koliko god strogi financijaši to prezirali ima ogroman utjecaj na gospodarstvo, na investicije i na poduzetništvo svake vrste. I politička klima jeste briga ove vlade. Neki tepaju proračunu da je proračun kontinuiteta, ali to se ne čini čitajući ga. Kontinuitet ne znači ostati na istom mjestu, znači nastaviti, pa čak i pojačati trendove koje su oni prije vas počeli. Budući da nema te naznake u ovom proračunu HNS neće podržati ovaj proračun', rekla je Pusić.

10.58 - U ime Kluba zastupnika HNS-a govori Vesna Pusić.

'Namjere s kojima su predsjednik Vlade i ministar financija došli u ovaj Sabor zvuče svakako dobro i pozitivno. Međutim, tekst proračuna je takav kakav je. Brojke su takve kakve jesu i govore o tome kakve su namjere i što se zaista misli napraviti i što se može očekivati. Bez obzira na izražene namjere u samom proračunu vidi se što se može bez obzira na te namjere očekivati. Proračun ima nekoliko općih karakteristika. Jedna je da se smanjuje ulaganje koje se odnosi na gospodarstvo obrazovanje, drugo je da nema ni traga reformi državne i javne uprave. Nešto o čemu se mnogo govorilo. Štoviše ministarstvo uprave je jedino kojem se proračun udvostručuje. Ako se išta može iz toga iščitati je gospodarstvu i obrazovanju manje, birokraciji više. Očekivanja, projekcije, ciljevi su manji nego što je postojeće stanje. Očekuje se da će industrija i izvoz rasti sporije nego sada. Konačno u projekciji za 2018. planira se da će za razliku od onoga što je sada uvoz rasti po većoj stopo od izvoza', rekla je Pusić.

10.53 - 'Oko nekih stvari se nikada nećemo dogovoriti. Moja obitelj je u Drugom svjetskom ratu prošla i crvenu i crnu kolonu. Oko nekih stvari se nećemo složiti, ali ajmo se složiti od toga što je štetno za Hrvatsku. Znate što su strukturne reforme, udarci po zaposlenima u javnom sektoru', rekao je Milanović.

10.48 - 'Što se tiče kredita, moj kredit je s kamatom od 6 posto. Ovdje stoje ljudi koji su dobili kredite s kamatom od dva posto', rekao je Milanović pokazujući na ministre. Zapljeskao je on i njegovi stranački kolege.

10.44 - Vidim da ste se pripremili, ali opet niste slušali. Nisam spominjao rejting, nego reputaciju države. Što se tiče debakla za željezničku prugu, za razliku od vas koji ste dobivali na poklon skupe satove i koji ste ih onda poklanjali kumovina i rođacima na Krčuli mi provodimo javne nabave', odgovorio je Milanović na repliku Branka Bačića.

'Niste se u stanju sabrati i poklopiti me', rekao je Milanović.

10.39 - HDZ-ovci u sabornici napadaju Milanovića.  'Ja sam bio pristojan za govornicom, a vi mi s maksimalnim uzbuđenjem držite lekciju', odgovorio je nakon replike Margarete Mađerić.

10.37 - 'O vašem rejtingu i vašoj vladi rekli su sve birači. Rekli su dosta i da ne žele više SDP-ovu vladu koja nas je dovela na rub propasti. Zar vama nije neugodno kad prolazite Zagrebom kad svaka treća osoba živi na rubu siromaštva zahvaljujući rezultatima vaše vlade', rekla je Milanoviću Margareta Mađerić. Milanoviću je poručila i da je Hrvatska zahvaljujući njegovoj vladi doživjela demografsko dno. 

10.35 - 'Vas je u rujnu 2015. trebalo muštrati da pokažete solidarnost s obiteljima koje su zgnječene dugom', odgovorio je Milanović i poručio da ne fetišiziraju rejting agencije.

10.34 - Ivan Domagoj Milošević također je replicirao Milanoviću, na dio u kojem je rekao da ne drži do mišljenja rejting agencija. Poručio mu je da smo danas zbog toga na dnu i plaćaju velike kamate. 'Tko ste to vi da ne držite do rejting agencija. Danas zbog vaših postupaka trpimo svi zajedno', rekao je Milošević.

10.30 - Miro Bulj rekao je da mu je žao što su zakonom o regionalnom razvoju iz 2014. ukinuta sredstva krajevima na koje Milanović tada nije dobronamjerno gledao.

'Poruka vašeg zakona iz 2014. je da svi trebamo doći u Zagreb. Nadam se da će ova vlada imati socijalnu komponentu prema tim krajevima', rekao je Bulj.

Josip Bilaver Milanoviću je rekao da očito i dalje nosi ružičaste naočale jer vidi situaciju koju nitko drugi u državi ne vidi. Milanoviću je rekao da je njegova vlada dovela hrvatski rejting na razinu smeća. Podsjetio ga je da je u tri godine Hrvatsku napustilo preko 100.000 mladih osoba.

'Evo vidite kako ne možete odoljeti. Govorite kao da ste završili političku školu u Kumrovcu. Nisam spominjao zapošljavanje. O tome nije bilo nijedne riječi. Niste u stanju držati pozornost tri minute', rekao je Milanović.

10.27 - Bivši premijer i šef SDP-a nabrajao je za što je vlada smanjila sredstva. 'U raspravi koja slijedi čut ćete sve ono što vam objektivno zamjeramo i ne mogu se oteti dojmu da se radi o proračunu koji je napravljen na brzinu', poručio je Milanović.

Osvrnuo se opet na EK. Europska unija, njenu politiku prema članicama vode birokrati. Sve ono što je za nas dobro nije osmislila Merkel nego lanac birokrata koji misle da znaju što je dobro za Hrvasku. Da smo ih bespogovorno slušali ne bi bilo pet kvartala rasta', rekao je Milanović.

10.25 - Povoljna okolnost je da je naša vlada ostvarila u 2015. pomak, iskoristite to i ne morate to nama stavljati u bilancu. Pet kvartala rasta industrije, turizma, izvoza roba i usluga. Sve što ste vi rekli nije se desilo po duhu svetom. To je rezultat rada, politika, svjesne djelatnosti nekog kruga ljudi', kaže Milanović.

'Nemojmo Hrvate plašiti korektivnim mjerama, ako samo malo budemo radili toga neće biti.Kada usporedite prijedlog proračuna za 2016. s izvršenjem za 2015. vidjet ćete da nema nikakvog značajnog iskoraka i da će to biti kamen spoticanja u mjesecima ispred nas. Od svih najavljivanih reformi ostalo je nekoliko mjera koje se prelamaju preko leđa najpotrebitijih. Tko god je uspio korigirati i u korito vratiti subvencije za prijevoz učenika napravio je dobru stvar', rekao je Milanović koji je poručio da se takve stvari ne smiju dirati.

10.20 - 'Europsku komisiju treba slušati, s njom surađivati, ali se ne njome pokrivati i služiti kao izgovorom. Imate ćete težak posao. Vladi treba priznati i ovoj i svakoj budućoj da se nalazi u teškoj situaciji. Što je jedini izvor primarne emisije, europski fondovi. O tom novcu mi vitalno ovisimo.

Vi ste ovih 40, 50 dana iskoristili za međusobne nesuglasice. Počnite raditi. Brojke koje ste govorili su u principu točne, ali ste zaboravili reći da proizlaze iz izvršenja proračuna za 2015. To vam je ostavljeno', kaže Milanović.

'Reći ću vam zašto je pao rejting. Radi političkog dojma, radi reputacije. Čuvajte reputaciju, ona za vrijeme naše vlade nije bila loša. Nije bila sjajna, ali nije bila loša', kaže.

10.12 - Otvorena je rasprava. Prvi je u ime kluba zastupnika SDP-a za govornicu stao Zoran Milanović. 'Pozvali ste nas da prihvatimo proračun vlade, to ne možemo, to ne postoji', rekao je Milanović.

10.09 - Na izlaganje premijera jedna je replika, od strane Davora Bernardića.

'Rekli ste da proračun nudi viziju, smjer i tempo. Što nismo mogli isčitati su vizija, niti smjer niti tempo. Spomenuli ste gdje bi trebalo bolje upravljati, ali niste rekli kako. Nije se vidio niti jedan konkretan projekt kako se to misli realizirati. Do sada nismo vidjeli niti jedan program pojedino g ministarstva. Ono što smo vidjeli je da se pokušava staviti pod kontrolu policija, tajne službe, HRT, mediji, nismo vidjeli reforme niti jednim jedinim slovom. Vidjeli smo samo smjene i što javnost brine je kako ćete provesti reforme kad su se one putem izgubile', rekao je Bernardić. Rekao je i da ne valja biti ponosan odmah na početku nego na rezultate, te zamolio premijera da ponudi viziju, smjer i tempo koji su u ovom proračunu izostali.

Orešković je rekao da je prije dva tjedna potpredsjednik EK vrlo jasno komunicirao koji su bili prioriteti i što smo ili nismo ispunili. 'Ova vlada je u mjesec i pol dala proračun. U kratkom roku smo spriječili mogućnost da imamo korektivne mjere. Mislim da je EK od nas dobila konkretne reforme za koje su nam dali podršku. To je samo jedan indikator što je ova vlada pružila i u kojem smjeru idemo', rekao je Orešković.

10.05 - Plaće i mirovine braniteljima su jedine dvije stavke koje nisu dirane. Dapače, i na jednoj i drugoj planirani su blagi porasti. Dozvolite mi i da kažem da smo se kod rashodne strane vodili zaista da se već i u ovom proračunu vide strukturne reforme koje planiramo poduzeti. Kada sve zbrojimo i oduzmememo, 7 i pol milijardi kuna je deficit koji planiramo za ovu godinu, odnosno 2,2, posto. ovo je najniži planirani deficit od 2008. godine', poručio je Marić.

'Nastojat ćemo već za idući proračun našu nacionalnu metodologiju približiti europskoj', dodao je. Kaže da se ovim proračunom želi dati jaki doprinos ne samo stabilizaciji i smanjenju udjela javnog duga BDP-u nego i iskorak prema izlasku iz procedure prekomjernog deficita.

10.02 - 22,1 milijardu kuna su planirani doprinosi i u skladu su s makroekonomskim projekcijama. Europske pomoći su planirane u iznosu od 9,7 milijardi. Mi smatramo da je ovo realno, ali ono što je važno spomenuti je mislim da imamo jedan iskorak da ne gledamo na ta sredstva samo za financiarnje infrastrukturnih projekata', rekao je Marić.

9.58 - Ministar Marić se ispričao zbog kašnjena koje se dogodilo jer je bio na Odboru za ratne veterane. Dodao je da je premijerov govor bio jasna poruka što vlada želi učiniti u okviru cjelokupnog mandata.

9.56 - Koliko god vlada pokušavala riješiti proračunske probleme to nikada neće uspjeti ukoliko svi zajedno ne promijenimo stav prema onima koji proračun pune, poduzetnicima i radnicima. Moramo postati njihov partner. Saborska većina koja podržava rad vlade dobila je generacijski mandat da provede promjene u ovom društvu. Promjene kojima smo se predugo opirali i koje smo predugo odgađali zbog čega su danas uzdrmani temelji društva. Mi ćemo biti ti koji će provoditi promjene, davati viziju, smjer i tempo. Ali to ne možemo provesti sami', rekao je Orešković i pozvao sve druge da preuzmu svoj dio odgovornosti, da im pomognu u promjeni. Dodao je i da ih poziva da podupru prvi korak na tom putu, a to je proračun.

9.53 - Posebno bih istaknuo mjere koje se direktno odnose na proračunske teme. Tako su važne mjere u upravljanju javnim financijama gdje ćemo osnažiti zakon o fiskalnoj odgovornosti i uskladiti ga s pravima EU, rekao je Orešković.

9.50 - Premijer Tihomir Orešković dodatno obrazlaže proračun. 'Poračun dolazi u trenutku koji je izuzetno težak RH. Nažalost zbog nagomilanih problema koje godinama nismo rješavali prošle godine je srušen kreditini rejting. Naša je obaveza prema budućim genaracijama iskoristiti postojeću priliku', rekao je Orešković.

9.44 - Predsjednik Sabora pozdravio je sve prisutne i rekao da se počinje s raspravom o prijedlogu proračuna za 2016. godinu. Predlagatelj je vlada RH.

9.41 - Na današnjoj sjednici prisutni su i ministri u vladi Tihomira Oreškovića, kao i sam premijer i njegova dva potpredsjednika.

Hrvatski sabor zasjedanje u utorak nastavlja raspravom o proračunu za ovu godinu u kojem su planirani prihodi od 114,9 milijardi kuna, a rashodi od 122,4 milijarde, te deficit od 7,5 milijardi kuna ili 2,2 posto BDP-a.

Kada se tomu doda šest izvanproračunskih fondova i lokalna samouprava, taj se deficit na razini opće države penje na 9,2 milijarde kuna ili 2,7 posto BDP-a, prema nacionalnoj metodologiji. I prema EU metodologiji ESA 2010 proračunski deficit bit će ispod 3 posto BDP-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene