Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava u Saboru

UŽIVO Pravobraniteljica Vidović: Građani nemaju povjerenja u pravosuđe!

Sabor je danas nastavio zasjedanje objedinjenom raspravom o izvješćima pučke prvobraniteljice o radu njezina Ureda u 2012. godini te o zabilježenim pojavama diskriminacije u toj godini.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović ocijenila je danas kako građani nemaju povjerenje u pravosuđe poručivši kako bi vlast trebala poraditi na ojačavanju tog povjerenja.

'U pritužbama koje smo zaprimili tijekom 2012. građani tvrde da je pravosuđe netransparentno, neučinkovito i korumpirano pa trebati promijeniti takvu percepciju', poručila je Vidović u raspravi o njezinom izvješću.

Ured pučke pravobraniteljice je od ukupno 1.849 zaprimljenih predmeta u 2012. dovršio postupanje u 1.321 predmetu, od čega su 492 pritužbe utvrđene neosnovanima.

Najviše je predmeta bilo u području pravosuđa, zatim od osoba lišenih slobode te u području radnih i službeničkih odnosa.

>>
Preokret u Saboru: HDZ podržava izmjene Ustava, ali...

Na području rada i zapošljavanja građani su se prituživali zbog kriterija napredovanja na poslu, prestanka radnih odnosa, neisplate plaća otpremnina i sličnog, rekla je Vidović preporučivši temeljitije preispitivanje službeničkog zakonodavstva.

Tijekom 2012. otvorena su 202 predmeta koji se odnose na diskriminaciju. Od navedenog broja pritužbi tijekom godine ih je riješeno 137, dok je 65 još u radu. Osim toga, rješavani su i nezavršeni predmeti iz prethodnih godina i to jedan iz 2010. godine te 18 predmeta iz 2011. Ukupno je tijekom 2012. riješeno 156 predmeta koji se odnose na diskriminaciju.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Andrej Plenković Lupali po stolovima VIDEO Pogledajte kako je Plenković reagirao na totalni kaos u Saboru! Oporba mu nije dala do riječi

Vidović je podsjetila i kako je danas Svjetski dan siromašnih, napominjući kako je kroz velik broj pritužbi u Uredu razvidno da mnogi problemi proizlaze iz njihovog siromaštva i nezaposlenosti.

Skrb o beskućnicima, upozorila je, prepuštena je jedinicama lokalne samouprave te postoji neujednačena praksa od sredine do sredine.

Najvažniji poslovi Nacionalnog preventivnog mehanizma su redoviti obilasci mjesta u kojima se nalaze osobe lišene slobode, podsjetila je Vidović ističući kako tijekom prošle godine nije bilo postupanja koja se karakteriziraju kao mučenje ali bilo je, u vidu izuzetaka, onih koj se karakteriziraju kao ponižavanje.

Zaključila je i kako na području zaštite prava osoba lišenih slobode situacija nije alarmantna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene