Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno na Markovu trgu

Preokret u Saboru: HDZ podržava izmjene Ustava, ali...

Nakon niza kritika upućenih na račun predloženih promjena Ustava, a poglavito na brzinu kojom se u njih ide, HDZ je obznanio da je predložene promjene spreman prihvatiti, ali pod dva uvjeta.

Tijekom današnje saborske rasprave o prijedlogu pristupanja ustavnim promjenama HDZ-ov zastupnik Vladimir Šeks kazao je da njegova stranka podupire one promjene Ustava koje ukidaju zastare za teška ubojstva, ali je naveo i uvjete pod kojima će zastupnici te stranke za promjene dati svoj glas.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

'HDZ podupire prijedlog Vlade da se dopuni i nezastarijevaju kaznena djela teških ubojstava s retroaktivnom primjenom. Podržavamo i prijedlog skupine zastupnika SDP-a o ukidanju zastare', rekao je Šeks.

'Dakle, HDZ se slaže da se izuzmu iz zastare počinitelji teških ubojstava, posebno politički motiviranih. Što će reći na to oni poput predsjednika Vlade koji govore da oni koji se ne slažu s promjenama Ustava žele zaštititi ubojice i ubojstva?', upitao je Šeks.

Zatim je iznio dva uvjeta. 'Da se pod dopunom Ustava s retroaktivnim važenjem upiše da nema zastare za kaznena djela počinjena od strane komunističkog režima. To je važno zbog osude zločina počinjenih od strane jugoslavenskog režima. Jer i u europskoj rezoluciji stoji da sjećanja na žrtvu moraju ostati. Kroz osudu zločina, po rezoluciji Vijeća Europe o osudi totalitarnih režima i konačno po Deklaraciji Hrvatskog sabora o osudi zločina totalitarnih režima u Hrvatskoj... Nadam se da se lijeva strana sabornice neće protiviti da se ovo uvaži', rekao je Šeks.

'Drugi uvjet za prihvaćanje Vladina prijedloga je zahtjev HDZ-a da se paralelno s promjenom Ustava donese i ustavni zakon koji bi kolokvijalno značio da se isključi mogućnost da se u Hrvatskoj vodi postupak ako se već vodi postupak u zemlji članici EU po europskom uhidbenom nalogu. Točnije, da postupci po europskom uhidbenom nalogu imaju prioritet. Ovako pomažemo vladajućima da otklone prigovor da se ova izmjena Ustava vodi radi jedne osobe', dodao je Šeks.

Zasjedanje počelo stankom

Inače, na samom početku današnje saborske sjednice određena je 15-minutna stanka, na zahtjev kluba HDZ-a, koji traži da s danas raspravlja i o referendumskom zahtjevu Građanske inicijative 'U ime obitelji'.

Stanku je zatražio Željko Reiner, ocijenivši kako se SDP-ov prijedlog na raspravi našao 'neobično brzo', dok referendumska inicijativa 'U ime obitelji', koju je svojim potpisima poduprlo više od 700 tisuća građana, već četiri mjeseca nije stavljena na dnevni red Sabora.

'Prije više od četiri mjeseca inicijativa U ime obitelji predala je potpise za raspisivanje referenduma, u međuvremenu je Vlada potvrdila da je prikupljeno dovoljno potpisa, više nema ni jedan formalni razlog za raspisivanje referenduma, mi smo ušli u EU', kaže Reiner.

'Unija je donijela preporuke kojima bi se referendumi trebali raspisivati najkasnije 6 mjeseci nakon prijedloga mi znamo da ni zakon o referendumu ni Ustav ne propisuju rokove. Ovakvo odugovlačenje otvara sumnju da se smicalicama zeli odgoditi raspisivanje referenduma. SDP je na prošlim izborima dobio vlast zahvaljujući 957 tisuća građana zašto se onda ne udovoljava volji tek nesto manje građana. Želi li se izigrati njihova volja', pita se Reiner.

'Prije tri godine je predsjednik SDP-a potpisao peticiju o referendumu o Zakonu o radu rekavši da se to tiče svakog građana i obitelji izdižući referendum na pijedestal, zašto sada referendum nije bitan? Želi li se građanima ukinuti pravo?', zapitao se Reiner.

'SDP-ov prijedlog promjene Ustava nevjerojatnom je lakoćom i brzinom stavljen na sjednicu. Takva brzina i netransparentnost, neuobičajena za promjene temeljnog dokumenta države, rezultat je nepotrebne i štetne situacije u koju nas je dovela Vlada, inzistirajući na zakonu koji su na kraju, pod pritiskom Europske komisije, morali povući', rekao je Reiner.

Uvjeren je da su SDP-ov i Vladin prijedlog ustavnih promjena pokušaj saniranja štete koju su Vladi i Hrvatskoj nanijele izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima sa članicama EU, kolokvijalno zvane 'lex Perković".

Zahtjevu za stankom pridružili su se i saborski klubovi SDP-a te HDSSB-a.

'Danas je točka dnevnog reda inicijativa o promjeni ustava. Nakon danas krenut će razgovori gdje će svatko imati pravo iznijeti svoje stavove. Prvo se prigovara kada nema dijaloga, a sada kada se počne s dijalogom nije dobro. Niste vi ekskluzivna stranka oporbe pa da se vas prvo mora pitati. Mi smo spremni razgovarati, čekajte na red', rekao je SDP-ov Igor Dragovan.

>> SDP-ovka u Sabor dolazi - službenim vatrogasnim vozilom: 'Tako štedimo...'

Sabor je nakon stanke nastavio raspravu o ustavnim promjenama. Taj je prijedlog SDP u saborsku proceduru uputio još prije ljeta, no s njime se nisu suglasile druge stranke vladajuće koalicije pa je Vlada prošlog tjedna izišla s novim usuglašenim prijedlogom po kojem bi se ukinula mogućnost zastare za sva teška ubojstva, a ne samo za politički motivirana.

Politički motivirano ubojstvo nije novo kazneno djelo. Povijest je pokazala da države koje su poticale takve oblike ponašanja nemaju volju za sankcioniranje politički motiviranih kaznenih djela. Većina tih kaznenih djela otišla je u zastaru ili zastara prijeti.

'Nastavno na inicijativu, Vlada je izradila i priložila mišljenje koje se sastoji u slijedećem. Vlada je mišljenja da bi se to trebalo proširiti na sva teška ubojstva jer postoji čitav niz počinitelja teškog ubojstva djeteta, trudnice ili što već koji prizna, a mi mu ništa ne možemo. Ne može nitko tko je nekoga lišio života uživati blagodat zastare.

Mi smo zbilja u situaciji, ja ne govorim o politički motiviranim ubojstvima pustimo to. Bilo koje ubojstvo bez obzira na motiv ako se kvalificira kao teško ubojstvo mi znamo što možemo, ali ne možemo zbog zastare. Imamo i drugu stvar, znate da je Ustav mijenjan i zbog dijela iz pretvorbe. Ovo nije neuobičajena promjena. Mišljenja smo da bi s obzirom na različite stavove trebalo ubaciti i stavak da se kazneni progon može provesti i kada je nastupila zastara. Mi predlažemo da se reguliraju i ti slučajevi kada je zastara nastupila', rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Nakon uvodnog izlaganja ministra, uslijedile su replike. Prvi je replicirao HDZ-ov Vladimir Šeks.

'Vi ste u vašem prijedlogu dali mišljenje da podržavate prijedlog promjene Ustava i predložili dopunu da se unese nezastarijevanje kaznenih djela teških ubojstava. Podržavate li vi zastupnike ili ovo što zastupate', pitao je ministra Šeks.

'Apsolutno podržavam što sam ja rekao. To su dvije komplementarne usklađene inicijative. Teško ubojstvo obuhvaća i teško ubojstvo iz političkih motiva. Nekad bi možda bilo teško dokazivati razliku, ali smatramo da netko tko je ubio možda iz koristoljublja ili posebno teško, to ne smije nastupiti zastara', odgovorio mu je Miljenić.

Branko Vukšić isto je imao repliku. 'Nisam vas ministre sada shvatio. Kako znate da je ubojstvo politički motivirano. Ostavi li ubojica ceduljicu - ja sam to politički. Kontradiktorno je to što ste govorili vi i zastupnik Peđa. Kako ćete utvrđivati političke pobude?', upitao je Vukšić.

'Naravno utvrđivat će sud, nećemo mi', odgovorio je Miljenić. Slijedeći je replicirao HDZ-ov Dujomir Marasović.

'Meni ovo sliči na politiku apartheida, da manjina terorizira većinu. Sudili ste i ubili, vaši partizani, vaši komunisti', žestok je bio Dujomir Marasović.

'Vaši koji su ubijali, koji su punili jame i zatvore, ne da nisu u zatvoru nego su dobili odličja, na čelu s Josipom Brozom Titom', rekao je Marasović.

Predsjednik Sabora Josip Leko ga je upozorio da pripazi kako govori, te da nije korektno da se netko proziva.

'Nitko moj nije ubijao. Moj djed je bio u partizanima i ja ses tim ponosim. Ali, tome ovdje nije mjesto. Ne znam zašto stalno idemo u neku ideologiju koje ovdje nema', odgovorio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. (Hina/T.K.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene