U nekadašnjemu skladišnom prostoru Exportdrva na Delti u Rijeci, sad namijenjenom kulturi, u subotu je počeo najveći skup europskih studenata arhitekture nazvan RE:EASA, na kojem sudjeluje oko 600 studenata.

Galerija


Studenti arhitekture su okupljeni u krovnoj organizaciji EASA (European Architecture Students’ Assembly) a ona svakog ljeta u drugoj zemlji organizira skupove mladih kreativaca.

Vezani članci Ivona Milinović (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Riječki HDZ o skandaloznoj izjavi vijećnice: "Ograđujemo se, gostovanje nije koordinirano s nama" U koritu rijeke Plitvice pronađena 80 kg stara avionska bomba (Foto: PU varaždinska) Varaždin: Radnik strojem slučajno zahvatio i otrgnuo upaljač stare avionske bombe, srećom nije eksplodirala

Riječki skup RE:EASA trajat će do 4. kolovoza i u tom razdoblju će studenti zajedno djelovati u prostorima Exportdrva te još jednom bivšeg skladišnog prostora na Delti, Ivexa. Sudjelovat će na 40 praktičnih i teorijskih radionica i propitivati ideje vezane uz prostorni i društveni kontekst Rijeke. Uz to, ugledni stručnjaci hrvatske i europske arhitekture održavat će predavanja studentima.

Nastojat će otkriti nove načine korištenja vrijednih gradskih prostora. Cilj je da rezultati tih radionica i cjelokupnog zajedničkog rada budu iskoristivi lokalnoj zajednici nakon završetka skupa, kao polazište i moguće rješenje za nove ideje o riječkom urbanitetu i smjeru razvoja prostora.

Dana 27. srpnja bit će dan otvorenih vrata skupa, kad će se zainteresirani građani moći upoznati s postupkom stvaranja radove te razgovarati sa sudionicima. Na programu je i Noć karnevala, kad će 1. kolovoza Korzom proći kostimirani studenti sudionici skupa, a 4. kolovoza će se prirediti završna izložba rezultata djelovanja studenata proteklih dvaju tjedana.

RE:EASA je organizirana u sklopu Ljeta u prijestolnici kao dio programskog pravca Slatko i slano projekta Europska prijestolnica kulture. (Hina)