Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U pulsku Opću bolnicu javila su se tijekom dana dvojica pacijenata s povišenom temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišićima te se prema prvim saznanjima sumnja na Q-groznicu odnosno zaraznu bolest životinja.


Jedan je pacijent hospitaliziran dok se drugi obrađuje ambulantno.

Vezani članci Radnik Uljanika Branko (Foto: Dnevnik.hr) Inicijativa za aktivaciju EU fonda: Grad Pula oformio tim za potporu radnicima Uljanika i njihovim obiteljima PR Kreće nova uzbudljiva ljetna sezona događanja na jedinstvenoj tvrđavi Punta Christo

Od voditeljice epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Vlaste Skopljak doznaje se kako dvojicu pacijenata povezuje činjenica da su obojica golf igrači, koji su igrali golf na terenu koji je u blizini ovaca.

'Drugih elemenata nemamo da bismo u ovom trenutku mogli govoriti u Q-groznicu jer su pretrage još uvijek u tijeku. To je jedino što ih za sada povezuje', kazala je dr. Skopljak.

Dodala je kako se svake godine bilježe slučajevi te bakterijske bolesti koja uzrokuje poseban oblik upale pluća.

Q-groznica prenosi se aerogenim putem na ljude od zaraženih životinja, putem udisanja zraka s 'kontaminirane' zemlje, koji sadrži velik broj mikroorganizama.

Neslužbeno se doznaje da su dvojica Puljana koji su zatražili liječničku pomoć, ovih dana igrali golf na Brijunima te na golf vježbalištu Guran kraj Vodnjana.

Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije potvrdila je da je dobila dojavu iz pulske Opće bolnice kako su im se obratila dvojica pacijenata sa simptomima visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima, a jedan je pacijent zbog opće slabosti smješten na Internom odjelu.