Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski državljanin za 200 eura

U predgrađu Rima otkrivena tiskara hrvatskih putovnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U predgrađu Rima otkrivena je tiskara hrvatskih putovnica i osobnih iskaznica! Zbog izrade lažnih dokumenata, uhićen je Vlado Govorušić, državljanin Bosne i Hercegovine. Od tada - romsko je naselje pod policijskim nadzorom.

Vlado Govorušić uhićen je i stavljen u kućni pritvor. U romskom naselju Kastel Romano, ovaj državljanin BiH pune tri godine razvijao je pravu manufakturu. Hrvatske putovnice i osobne iskaznice krivotvorio je najnovijim elektroničkim i informatičkim materijalom, na kojem bi mu pozavidjele i najkvalitetnije tiskare.

Pročitajte i ovo Legrad iz zraka Mirno mjesto Novi megaprojekt hrvatske općine: "Izgradit ćemo cijelo naselje za umirovljenike" Jeffrey Epstein Očekuje se još Objavljeni novi dokumenti iz tužbe protiv pedofila Epsteina: Njegov zaposlenik ispričao koga je sve vidio

'Klijenti su bili najrazličijtije osobe, tko god je trebao lažnu hrvatsku ispravu, obraćao se dotičnoj osobi. Dozvola za boravak nije potrebna pri prelasku talijansko-hrvatske granice, dakle logično je da tko god posjeduje hrvatske isprave može prijeći granicu slobodno, i bez sumnje', kaže Mario Belfiore iz talijanske kriminalističke policije.

U barakama pretvorenima u moderne tiskare radilo se punom parom. Izdano je pet tisuća putovnica i deset tisuća osobnih iskaznica. Tko je god bio u mogućnosti, hrvatskim državljaninom mogao je postati za samo 200 eura.

Procjenjuje se da je Govorušić zaradio 2 i pol milijuna eura. Žigove s hrvatskim grbom, koji konzularna predstavništva koriste za ovjeru dokumenata, u tiskari su pronašli na pivskim čepovima. Stanovnici romskog naselja sve poriču.

'U ovom kampu su sve Hrvati i Bosanci. Neki imaju dokumente, a neki ne. Ja o toj priči ne znam ništa. Talijanska policija odmah radi strku. Ne mogu znati sve sto se događa u mom kampu i tko što radi u svojoj baraci', kaže Balo Čižmić, zamjenik vođe kampa.

Poznati su slučajevi kad su se krivotvorenim hrvatskim putovnicama koristili počinitelji kaznenih djela. Prošle se godine drogirani i pijani Rom zaletio u autobusnu stanicu u rimskoj luci i ranio 13 osoba. Bruno Radosavljević imao je hrvatsku putovnicu za koju je naše veleposlanstvo u Rimu ustvrdilo da je nije izdalo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene