Ne prestaju muke u medulinskoj osnovnoj školi Mate Demarina. Nakon što je protiv vjeroučiteljice podignuta optužnica za zlostavljanje petero djece, državno odvjetništvo podignulo je optužnicu i protiv 60-godišnje učiteljice razredne nastave iz istih razloga. Obje ne rade i čekaju poziv na sud.

Galerija Matija Miloš, odvjetnik učiteljice protiv koje je podignuta optužnica (Foto: Dnevnik.hr) Optužnica protiv učiteljice (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Optužnica protiv učiteljice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Optužnica protiv učiteljice (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Učiteljicu razredne nastave se tereti za 22 kaznena djela protiv braka, obitelji i djece povredom djetetovih prava. ''Okrivljenicu se tereti da je od rujna 2016. do 13. prosinca 2017. u jednoj osnovnoj školi, svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj više maloljetnih učenika, i to u razredu u kojem je radila kao njihova učiteljica razredne nastave, te da im nanosi fizičku i emocionalnu bol, učestalo se neprimjereno, fizički i verbalno, ponašala prema svim učenicima'', pripoćilo je Općinsko državno odvjetništvo u Puli.

Vezani članci Ilustracija Unajmio kuću u Istri i uplatio akontaciju: Kada je stigao na odmor, nastala je drama Škola, ilustracija Skandalozno predavanje: Razrednica rekla 11-godišnjakinjama da paze kako se odijevaju jer dečke "drmaju hormoni"

Medulinci uglavnom ne žele javno komentirati ovaj slučaj. Ipak, strica djeteta koje je pohađalo nastavu kod optužene učiteljice ispričao je što je proživio njegov nećak za vrijeme nastave kod učiteljice. ''Došao je kući pa bi plakao. Plakao je i rekao mama 'ja ne bi sutra u školu'. Prvo nije htio priznati pa je kasnije, valjda iz nekog straha, otkud znam. I onda kada je priznao, mama mu se zgrozila'', ispričao je dječakov stric.

Naveo je i primjere o kojima su djeca progovorila. ''Ona je navodno udarala djecu s knjigama po glavi, vukla ih za kose. Što je najgroznije, držala ih je bez da smiju otići na WC pa su djeca morala mokriti u hlače'', kazao je.

Učiteljica je inače, doznaje Dnevnik Nove TV, bila poznata po ambicioznosti. Nosila je titulu savjetnice što je najviši rang napredovanja učitelja. Takve je se sjećaju. ''Ja o njoj nemam što reći. Može biti svašta, ali dok mi je bilo moje dijete tamo, nikad ništa nije bilo'', rekao je otac jednog od bivših učenika.

Odvjetnik podnio zahtjev za izuzećem savjetnice

Ravnateljica OŠ Mate Demarina Emanuela Pinzan Chiavalon kazala je kako ni jedna ni druga učiteljica više ne drže nastavu, a najvažnije od svega je dobrobit djece.

Vjeroučiteljica protiv koje je samo prije tri mjeseca podignuta optužnica je na bolovanju. Učiteljica razredne nastave udaljena je iz škole čim je podignuta kaznena prijava. ''Moja branjenica trenutno je u jako lošem psihičkom stanju. Ona je od 01.12.2018 otišla i u mirovinu'', kazao je Matija Miloš, odvjetnik optužene učiteljice razredne nastave.

Postupak istraživanja, tvrdi odvjetnik Miloš, u ovih je godinu dana otišlo u sfere nepravičnog postupka. Čim je kaznena prijava podignuta, podnio je zahtjev za izuzeće državnoodvjetničke savjetnice koja vodi postupak, istraživanje i koja je napisala optužnicu. ''Podnio sam ga iz razloga što ta državnoodvjetnička savjetnica vam sjedi u u istoj prostoriji, dakle u istom uredu, s drugom državnoodvjetničkom savjetnicom koja je ujedno i majka, odnosno zakonski zastupnik jednog od djece koje je bilo u razredu moje branjenice'', objašnjava Miloš.

Zahtjev je odbijen i na to riješenje nema pravo žalbe. Dokaže li se učiteljici koja se dosad aktivno branila, krivnja, čeka ju kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju