David Komšić (Foto: Dnevnik.hr)
David Komšić (Foto: Dnevnik.hr)

David Komšić (21), koji je prije dvije godine zadao 88 ubodnoreznih rana nožem i ubio Kristinu Krupljan (18), traži da mu se ponovo sudi, i to ne za ubojstvo, već za kazneno djelo usmrćenja kojim se reguliraju eutanazija, čedomorstvo i blaže sankcioniranje dugogodišnjih žrtava nasilja koje u stanju osobitog straha oduzmu život svojem zlostavljaču, piše u ponedjeljak Jutarnji list.


Komšićeva obrana ističe da se ne može raditi o okrutnom ubojstvu i zbog toga što nije precizno utvrđeno koliko je dugo žrtva trpjela bol, odnosno nakon kojeg je uboda pala u nesvjest i prestala osjećati patnju, navodi dnevnik.

Vezani članci David Komšić (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Suđenje Komšiću za brutalno ubojstvo: Ispitivanje vještaka zatvoreno za javnost Majka i sestra Davida Komšića (Foto: Pixell) Sestra ubojice odbila svjedočiti: "David Komšić bio je patološki vezan uz jednu osobu, emotivno i socijalno nezreo"

"Ponašanje oštećenice bilo je viktimizirajuće, odnosno ona je često znala djelovati provokativno, izazivajući kod okrivljenika afektivne reakcije", stoji u žalbi Komšićeve obrane, kojom se traži da mu se ponovi suđenje i da mu se ovaj put sudi za djelo iz članka 112 Kaznenog zakona, stavak 1.

Iz takva zahtjeva njegove obrane može se zaključiti da Komšić smatra da je zapravo on bio žrtva te da je usmrtio 18-godišnju djevojku zato što je njezinim napadom, vrijeđanjem ili zlostavljanjem, bez svoje krivnje, bio doveden u stanje dugotrajne patnje, jake razdraženosti ili prepasti. Stoga je kazna od 25 godina zatvora, koja mu je dosuđena za teško ubojstvo, pogrešna i treba ga se, poručuje, kazniti za usmrćenje, propisanom kaznom od jedne do najviše 10 godina zatvora, piše Jutarnji list.

Komšić je na izdržavanju kazne u kaznionici u Lepoglavi, odakle se javio 21. ožujka videolinkom kad je bila sjednica Vrhovnog suda na kojoj se odlučivalo o žalbi na prvostupanjsku presudu.

Traži da ga se pozove na sjednicu Vrhovnog suda i kad se u trećestupanjskom postupku bude odlučivalo o njegovoj žalbi, podsjeća Jutarnji list. (Hina)

Vozač kamiona nakon prometne nesreće: ''Nisam uspio zakočiti. Nisu odradile kočnice. Nisam mogao ništa''