Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U koloni sjećanja, koja će vukovarskim gradskim ulicama proći 18. studenoga na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., nalazit će se najviši predstavnici vlasti predvođeni predsjednicima Republike, Sabora i Vlade, potvrdila je na današnjoj konferenciji za novinare vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan.


Po očekivanjima gradskih vlasti komemorativnim programima, koji će se 18. studenoga održati u Vukovaru, bit će nazočno oko 20.000 građana iz svih hrvatskih krajeva. 

Vezani članci Ivan Penava Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu'' Vukovar: Kolona 2019. i 2020. godine - 1 Bilo je nekoliko tisuća ljudi, ali razlika u odnosu na prošle godine je ogromna: Ovo su snimke iz zraka Kolone sjećanja iz 2019. i 2020.

>> Mesić: Nikada se ne smije zaboraviti žrtva koju je podnio Vukovar

'Želimo da to hrvatsko zajedništvo, koje se iznova, svakoga 18. studenoga, potvrđuje u Vukovaru, bude trajno. Vukovar su 1991. u najvećem broju branili Vukovarci, ali je nezamjenjiva bila i uloga brojnih dragovoljaca iz cijele Hrvatske koji su nam pritekli u pomoć', rekla je gradonačelnica Buljan.

Po njezinim riječima to potvrđuje i ovogodišnji slogan obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. 'Vukovar je Lijepa naša, Vukovar je moja Hrvatska'.

Sve sudionike obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. gradonačelnica Buljan pozvala je da dostojanstveno izraze poštovanje prema stradanju Vukovara i njegovih građana u Domovinskom ratu.

Također je napomenula kako je odlukom gradskih vlasti 18. studenoga za zaposlene u gradskim tijelima i tvrtkama neradni dan, a preporučuju i drugim poslodavcima u Vukovaru da se taj dan ne radi.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. obilježava se odlukom Hrvatskog sabora u spomen na 18. studenoga 1991., kad je nakon tromjesečna otpora slomljena obrana Vukovara.

Po podatcima vukovarske Opće bolnice u agresiji na Vukovar poginule su 1624 i ranjeno 1219 osoba. U srpske koncentracijske logore, nakon sloma obrane grada, odvedeno je više od sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je oko 350 hrvatskih branitelja i civila s vukovarskog područja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju