U KBC-u Zagreb samo u jednom danu obavljene su čak 4 transplantacije bubrega.


Ekipa Nove TV posjetila je pacijente KBC-a Zagreb koji su čekali svoje operacije i one koji su već dobili novi bubreg.

Vezani članci Hrvoje Gašparović - 3 Velik uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb: "Ovakva operacija uvijek je utrka s vremenom. Treba svima skinuti kapu" Ilustracija Gužva na Rebru: U jednom danu donirano čak 10 organa, samo tri ostala u Hrvatskoj

Štefica je jedna od  pacijenata koji su dobili novi bubreg, a samim time i priliku za kvalitetniji život.

"Već sam s 28 godina imala samo jedan bubreg. Bila sam godinu i pol na dijalizi i, evo, sada sam dobila i drugi bubreg. Jedva sam čekala transplantaciju, da se osjećam kao da sam se ponovno rodila, da se ponovno smijem. Sve ove bolove lakše je pretrpjeti uz volju i ovako dobru ekipu", govori Štefica.

A upravo je dobra i pozitivna ekipa podrška ostalim pacijentima.

Na dan našeg posjeta obavljene su četiri transplantacije, no to nije ništa novo za iskusni tim liječnika KBC-a Zagreb, čiji je rekord čak šest transplantacija u jednom danu.

"Mi smo dobili bubrege ravno putem Eurotlansplanta, jedan je bubreg stigao iz Nizozemske, drugi iz Austrije, a dva smo dobili iz KBC-a Sestara Milosrdnica ovdje u Zagrebu", govori dr. Željko Kaštelan, voditelj Centra za transplataciju bubrega u KBC-u Zagreb.

Samo u ovoj bolnici godišnje se transplantira stotinjak bubrega. To samo pokazuje da je Hrvatska po broju transplantacija i doniranih organa u samom svjetskom vrhu.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju