Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLIJEDI PROVJERA

"Istina o Istanbulskoj" predala potpise Saboru, tvrde da imaju dovoljno za raspisivanje referenduma

Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr)
Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Druga referendumska inicijativa, "Istina o Istanbulskoj" predala je potpise u Sabor. Tamo je bila i reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Predstavnici inicijative „Istina o Istanbulskoj“ krenuli su u 17 sati od kule Lotrščak i u 17.15 su ušli  u Sabor i tajniku Sabora predali potpise koje su skupili. Tvrde da imaju 377.635 potpisa. Podsjetimo, za raspisivanje referenduma potrebno je 374.740 potpisa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponijelo ih? Sramotna fotografija na društvenim mrežama: Mostovci predali potpise u Sabor i pohvalili se referendumom Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta predaja u ponedjeljak u podne Grmoja o referendumu: "Sve je spremno za predaju, sve njihove namjere padaju u vodu, preostaje im samo utvrditi da imamo dovoljan broj potpisa"

Oni su već krajem svibnja, nakon što su prikupili potpise, objavili da nemaju dovoljno potpisa, da bi desetak dana nakon toga rekli kako su im pristigle još neke knjige, iz udaljenijih dijelova, te kako su ipak za nekoliko tisuća potpisa premašili traženi broj za raspisivanje referenduma.

Sve ono što smo čuli danas na Odboru za Ustav za prvu inicijativu, „Narod odlučuje“, je dosta neobično. A to je da su i HDZ i SDP ujedinjeni tražili da se provjeri svaki potpis. Dosadašnja praksa je bila različita, kaže reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Prvi referendum o radu, tamo se provjeravao recimo svaki potpis dok se kod inicijative „U ime obitelji“ nisu provjeravali svi nego nasumični uzorci. Razlog tomu je što se do sada ustanovilo da u svim tim provjerama se otkrije oko 10 posto glasova koji nisu važeći. U slučaju referenduma u radu to je igralo veliku ulogu, u slučaju referenduma „U ime obitelji“ nije jer i s tih 10 posto daleko su premašili traženi broj potpisa.

Sad ako znamo da su i inicijativa „Narod odlučuje“ i „Istina o Istanbulskoj“ skupile negdje oko 400.000 potpisa, ova o Istanbulskoj nešto malo manje, 10 posto potpisa je nekakvih 40.000 potpisa. Mogli bi oni ovdje biti u velikom problemu, zato se i traži da se provjeri baš svaki potpis.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene