Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komemorativni skup "Dan sjećanja na Jadovno 1941." održan je danas u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH), Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i Koordinacije židovskih općina RH kod Šaranove jame u Jadovnom gdje su 1941. ustaše ubile brojne Srbe, Židove, Rome, pa i Hrvate, protivnike tzv. NDH.


Podno obnovljenog spomenika, koji je bio uništen 1991., vijence su položili izaslanik predsjednika Vlade i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, izaslanik hrvatskog predsjednika i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Dragutin Repinc, izaslanik Hrvatskog sabora i zastupnik Damir Mateljan, a u ime Vlade Republike Srbije vijenac je položio ministar rada Aleksandar Vulin. Vijece su položili i predstavnici veleposlanstava, kao i Romskog nacionalnog vijeća Veljko Kajtazi, Srpskog narodnog vijeća, SABA-a RH, Koordinacije židovskih općina i Ličko- senjske županije.

Vezani članci Željka Mitrović, djevojčica u plavom kaputiću (Foto: Dnevnik.hr) Što se dogodilo s uplakanom djevojčicom u plavom kaputiću iz Vukovara: "Lomila sam se ostati ili otići, ali srce previše voli ovu Slavoniju" Slika nije dostupna Kustošija je samo kap u moru, postoji više od 700 masovnih grobnica

"U Jadovnom je početak spirale terora ustaškog režima. Ovdje su ubijani Srbi i Židovi samo zato što su Srbi i Židovi i Hrvati samo zato što se nisu slagali s politikom svojih ubojica", kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Mateljan. Jadovno je, rekao je, preteča Jasenovca i drugih izljeva mržnje i terora brutalne ustaške diktature, ali i početak kraja njihove namjere da se prikažu kao tobožnji tvorci hrvatske državnosti. Podsjetivši na tadašnji snažan antifašistički otpor u Hrvatskoj, poručio je da vrijednosti antifašizma, kao što su tolerancija, mir i jednake mogućnosti za sve, treba živjeti i danas.

Srpski ministar Aleksandar Vulin rekao je kako Hrvatska i Srbija imaju različita stajališta o događajima iz novije povijesti, ali da se o Jadovnom ne mogu i ne smiju imati različita mišljenja.

Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima: Leko i Matić polažu vijence u Jazovki i Jadovnom

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik Milorad Pupovac osvrnuo se na prosvjedni skup grupe hrvatskih branitelja protiv komemoracije žrtvama Jadovnog i ustvrdio da se zločini počinjeni od 1991. do 1995. koriste da bi se negirali zločini i stratišta te relativizirala ili izbjegla odgovornost ustaškog pokreta, ideologije i države. Kritizirao je i medije koji će i jedan i drugi skup u vijestima vjerojatno tretirati podjednako, što znači, kaže Pupovac, da se "još uvijek daje pravo građanstva skupovima koji relativiziraju ustaštvo".

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin također je kritizirao to što se ne kažnjavaju događaji i pojedinci koji šire rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju i ističu nacističke i fašističke simbole te pozvao hrvastku javnost da osudi te negativne i štetne pojave.

Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih općina RH, izrazio je žaljenje što iz godine u godinu uvijek iznova ukazuju na iste stvari. Oštro je kritizirao i ulogu lokalne vlasti u Splitu zbog podizanja spomenika IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" što smatra "prikrivenim podizanjem spomenika ustaškom časniku NDH", kao i nedavni doček haškog zatvorenika Darija Kordića na zagrebačkom aerodromu. Od državnih vlasti zaražio je da nastavi započeto uređenje Spomen- područja logora Gospić-Jadovno-Pag te da se vrati ploča razbijena na mjestu logora Slano na otoku Pagu.

Uz Šaranovu jamu su za pokojne pravoslavne i židovske vjernike održani pravoslavni i židovski vjerski obredi.

Srpsko narodno vijeće zatražilo je da se formira i ozakoni Javna ustanova za upravljanje Spomen-područjem logora Gospić-Jadovno-Pag. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook