Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kreću od rujna

'U ime obitelji' opet u akciji - Žele novi referendum!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa 'U ime obitelji' na jesen će početi prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o promjeni Ustava.

Ovog puta udruga je za promjenu izbornog zakona kako bi birači već na sljedećim parlamentarnim izborima mogli preferencijalnim glasovima, dakle izravno, birati zastupnike za koje žele da ih predstavljaju u Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mijenjanje izbornog sustava Markić: Mi nudimo antibiotik, a Milanović i Josipović 'šećernu vodicu' Slika nije dostupna Željka Markić o referendumu 'Smatramo da se izjasnilo više od 10 posto birača RH'

Članica udruge Željka Markić je na današnjoj konferenciji za novinare najavila kako će se birači o potrebi raspisivanja referenduma izjašnjavati od 21. rujna do 5. listopada na brojnim mjestima po cijeloj državi.

"Referendumom želimo u Ustav unijeti načela poput preferencijalnog glasovanja bez cenzusa i mogućnosti glasovanja elektroničkim i dopisnim putem za sve državljane", istaknula je Markić.

Naglasila je da platformu za novi način biranja saborskih zastupnika "U ime obitelji" radi u suradnji s brojnim drugim udrugama, građanskim inicijativama i pokretima. S kojima točno nije željela navesti, a na suradnju je pozvala sve udruge koje se bave građanskim pravima i one kojima je stalo do promjene izbornih pravila.

Predsjednik udruge Lino Zonjić kazao je kako u inicijativi smatraju da postojeći izborni sustav nije pravedan iz više razloga te da saborski zastupnici dobivaju mandat nezasluženim glasovima. Takvih je nezasluženih glasova, rekao je, na prošlim izborima bilo više od 600.000, s obzirom da je glas svakog četvrtog birača dodijeljen kandidatu kojem ga oni nisu željeli dati.

'U ime obitelji' žele u Europarlament: Markić posjetila Glavaša u zatvoru

"Smatramo da nije bitno koliko je netko dobar s predsjednikom stranke, nego koliko biračko tijelo ima iza sebe, koliko ljudi, glasača ove zemlje smatra da predstavlja upravo njih i njihove vrijednosti", rekao je Zonjić.

Voditelj pravnoga tima udruge Krešimir Planinić pojasnio je kako je smisao referendumske inicijative uvesti preferencijalne glasove, ali bez cenzusa. Model je sličan onom kod izbora za Europski parlament, no bez potrebe osvajanja bilo kakvog postotka koji jamči prelazak izbornog praga, već prvi dobiva mandat onaj koji dobiva najviše glasova i tako redom dalje. To, uvjerava Planinić, znači da bi o redoslijedu na listi u cijelosti odlučivali birači.

Za izbornu listu bi postojao cenzus, a jedan od prijedloga je da se bira najmanje 20 zastupnika u pojedinoj izbornoj jedinici, što bi smanjilo broj izbornih jedinica. Na taj će se način, poručio je Planinić, osigurati pravičnija zastupljenost u Saboru.

Osim preferencijalnih glasova Ustav se predlaže mijenjati i u dijelu koji se odnosi na dopisno i elektronsko glasovanje za sve birače, radi olakšavanja pristupanja glasovanju hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj i izvan nje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene