Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni dan nestalih

Još uvijek veliki problem nestalih branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića danas je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i osječke Udruge obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja.

Predsjednik Saveza udruga Ivan Pšenica kazao je kako se u cijeloj Hrvatskoj još uvijek traže 1.042 nestale osobe, od čega 78 s područja Osječko-baranjske županije. Iako bi pitanje nestalih i zatočenih osoba trebao biti problem cjelokupne javnosti i hrvatskog društva, osjećamo da je posljednjih godina sve veći teret na članovima njihovih obitelji, a da se dužnosnici pomalo izvlače od toga i tako sa sebe skidaju odgovornost, ustvrdio je Pšenica. Dodao je kako su poziv za današnje obilježavanje uputili svim relevantnim institucijama, koje se bave ovim pitanjem, ali, kako tvrdi, od Ureda predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade nisu dobili nikakav povratni odgovor.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Udaljio se na Laništu Pronađen 14-godišnjak zbog kojeg je policija aktivirala alarm koji se pali samo iznimno Potraga za tijelom dvogodišnje Danke Ilić - 1 Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Ocu osumnjičenog za ubojstvo male Danke određen pritvor, naložena obdukcija umrlog sina: Tijelo ubijene djevojčice traže dronovi

Želimo jedan drukčiji pristup onih koji na tome rade, a imamo načina da ih, pored ovih manifestacija, na to upozorimo našim negodovanjem, rekao je Pšenica izrazivši nezadovoljstvo aktivnostima koje Državno odvjetništvo RH poduzima na utvrđivanju odgovornosti za odvođenje zatočenih i nestalih osoba. Govoreći na skupu nakon Pšenice, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić poručio je udrugama obitelji nestalih i zatočenih osoba kako je Vlada ‘i danas s njima, kao što je bila u proteklih 18 godina’, tijekom kojih je davala punu pozornost rješavanju toga pitanja.

>> Nepoznata sudbina 16 tisuća nestalih na prostoru bivše Jugoslavije

‘Ne možemo biti zadovoljni dok se riješi sudbina i zadnjeg hrvatskog branitelja, ali smo i u ovim ekonomski teškim vremenima osigurali dostatna sredstva za provođenje programa Uprave za zatočene i nestale osobe’, rekao je Ivić ocjenivši da bez žrtve hrvatskih branitelja ne bi bilo ‘slobodne, suverene i neovisne, a sutra i europske Hrvatske’. Predstavnicima udruga obratili su se gradonačelnici Osijeka, Vukovara i Zagreba Krešimir Bubalo, Željko Sabo i Milan Bandić. U spomen na poginule, zatočene i nestale hrvatske branitelje predstavnici udruga položili su vijence na osječkom Centralnom groblju, a misa zadušnica održat će se u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene