Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirajte se

U Hrvatskoj 39 tisuća zaraženih hepatitisom C

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod sloganom "To je hepatitis. Upoznaj ga. Suoči se s njime" Hrvatska uz još pedesetak zemalja obilježava Svjetski dan hepatitisa, 28. srpnja, kojim se nastoji ukazati na prevenciju, ali i stigmatizaciju te "tihe i zanemarene epidemije" od čijih posljedica godišnje u svijetu umire oko milijun ljudi, a većina od 500 milijuna zaraženih niti ne zna da je zaražena.

Aktivnosti u povodu tog dana, najavljenih na konferenciji za novinare, počele su danas ispred zagrebačkog Muzeja Mimara besplatnim testiranjem i pregledom jetre, a sutra se održava stručni simpozij na Infektološkoj klinici "Dr. Fran Mihaljević". Testiranje će se provoditi i 27. srpnja na popularnom okupljalištu mladih na plaži Zrće, a dva dana kasnije u Splitu.

Prema procjenama Hrvatske epidemiološke službe, u Hrvatskoj je oko 39 tisuća zaraženih hepatitisom C, a oko 25 tisuća nositelji su hepatitisa B. Godišnje se, uz visoku stopu izlječivosti, liječi oko 300 bolesnika s hepatitisom C i isto toliko bolesnika s hepatitisom B.

Pročitajte i ovo Dječje igralište oko 170 zabilježenih slučajeva Nepoznata zaraza kod djece zabrinjava europske stručnjake: Čak 10 posto zaraženih treba transplantaciju! Hepatitis - Tihi ubojica - 3 TESTIRANJE JE KLJUČNO Nije korona jedina: Svijet se bori s "tihim ubojicom" – teškom bolesti koja u nama može biti skrivena godinama

>>Djevojčica iz Osijeka nije zaražena hepatitisom B

Hrvatska ima odličnu skrb za bolesnike s virusnim hepatitisom B i C, dostupni su nam najsuvremeniji dijagnostički i terapijski postupci, a terapija za liječenje bolesnika s hepatitisom C uvrštena je i na popis posebno skupih lijekova HZZO-a, rekla je Adriana Vince, voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa.

Ne treba zatvarati oči pred time da hepatitis postoji i da je tu oko nas, istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić, ocijenivši alarmantnima podatke da je svaka dvanaesta osoba diljem svijeta imala ili je bila zaražena hepatitisom, od čega je 25 milijuna Europljana.

>>Testirajte se besplatno i sigurno na HIV i hepatitis C - rezultati za 20 minuta

Po njegovim riječima, zahvaljujući odličnom i sigurnom programu cijepljenja Hrvatska ima nisku učestalost hepatitisa B, a za hepatitis C, za koji još ne postoji cjepivo, postoje lijekovi koji omogućuju relativno visoku izlječivosti "što je prije dvadesetak godina bila nemoguća misija".

Na stigmu i diskriminaciju oboljelih, ali i ekonomske posljedice po državu zbog nemogućnosti oboljelih da rade jednakim intenzitetom kao prije oboljevanja, upozorila je Tatjana Reić, predsjednica ELPA-e (European Liver Patients Associationi) i Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa "Hepatos".

>>Prvi put otkriveno kako se širi hepatitis C!

Oboljeli su društveno neprihvaćeni, izbjegava ih obitelj i prijatelji, djeca se ne mogu upisati u vrtić, problemi nastaju i u školi te na radnom mjestu, a ima i slučajeva razvoda braka zbog te bolesti, rekla je Reić. Razlog svemu tome samo je neznanje i nedostatak informacija čak i kod dijela zdravstvenih djelatnika, istaknula je.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) jučer je objavila globalno izvješće o prevenciji i kontroli virusnih hepatitisa u zemljama članicama, prema kojemu je u europskoj regiji više od 13 milijuna oboljelih od hepatitisa B i oko 15 milijuna s kroničnim hepatitisom C.

>>Oko 100 000 Hrvata boluje od kroničnog hepatitisa

Učestalost je veća kod intravenoznih ovisnika, muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima i "seksualnih radnika". Zaražen je jedan od pedeset odraslih, a većina, oko dvije trećine oboljelih od hepatitisa B i C zabilježeni su u istočnim zemljama.

Ta su dva hepatitisa vodeći uzroci ciroze i karcinoma jetre odgovornih za oko 2,7 posto svih smrti u svijetu, a SZO procjenjuje da će se taj postotak još povećati, rekla je Antoinette Kaić - Rak, voditeljica hrvatskog ureda SZO-a. Svake godine u svijetu umire oko 350 tisuća ljudi zbog bolesti povezanih s hepatitisom C i 600 tisuća zbog hepatitisa B, a samo u Europi njih oko 120 tisuća što je ogromno opterećenje za liječenje i zdravstvo, dodala je.

Svjetski dan hepatitisa obilježava se desetu godinu zaredom. Aktivnosti u Hrvatskoj provodi HULOH "Hepatos" s ostalim udrugama članicama Saveza oboljelih od hepatitisa, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ureda SZO u Hrvatskoj i ELPA-e. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene