Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrugli stol

Oko 100 000 Hrvata boluje od kroničnog hepatitisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Republici Hrvatskoj između 80 i 100 tisuća osoba ima kronični virusni hepatitis B ili C, a po podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), na godinu se otkrije od 150 do 200 slučajeva primarnog raka jetara (HCC), rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić na danas održanom okruglom stolu o razvoju nacionalne strategije za borbu protiv virusnih hepatitisa.

Ministar Ostojić istaknuo je da Hrvatska 'ima dobru situaciju' kad je riječ o zaraznim bolestima te je na dnu incidencija hepatitisa zbog dobre transfuzije, činjenice da Hrvatska ili bivša Jugoslavija transfuzijske pripravke nije uvozila iz okruženja te zbog dobrih preventivnih javnih zdravstvenih akcija.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Istaknuo je da se liječeći hepatitis ne liječe samo pacijenti, nego se 'smanjuje i rezervoar virusa i širenje bolesti' te sprječava razvoj terminalne bolesti jetara i razvoj karcinoma. Upozorio je kako je upravo zbog toga potreban hitan akcijski plan borbe protiv virusnih hepatitisa, a sve na tragu, dodao je, preporuka EU parlamenta.

Opći ciljevi današnjeg okruglog stola, kojim je počelo obilježavanje ovogodišnjega Svjetskog dana hepatitisa 28. srpnja, bili su razmjena iskustava među kreatorima politike, vladinim dužnosnicima i ostalim sudionicima, poticanje vlade europskih država na izradu vlastitih nacionalnih strategija i akcijskih planova te uključivanje europskih i nacionalnih političkih kreatora u inicijative u povodu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2012.

>> Stariji od 23 godine potencijalne žrtve hepatitisa B i C

Na današnjem okruglom stolu sastavljena je radna skupina za izradu nacionalne strategije za borbu protiv virusnih hepatitisa i akcijskoga plana.

Predsjednica Hrvatske udruge liječenih od hepatitisa i oboljelih od hepatitisa 'Hepatos' Tatjana Reić istaknula je kako je okrugli stol važan kako bi potaknuo liječenje hepatitisa na najvišem standardu. Dodala je kako je vrijeme da se poduzme ono što je nužno budući da o tome 'postoji stručno znanje'.

Naglasila je kako se nada da će spremnost Hrvatske kao buduće najmlađe članice EU-a u izradi strategije i akcijskoga plana biti poticaj drugim zemljama da to isto učine.

Krovna europska udruga pacijenata s bolestima jetara 'European Liver Patients' Association' (ELPA) ove je godine pokrenula kampanju radi 'podizanja svjesnosti o virusnom hepatitisu', a jedan od glavnih ciljeva te udruge i njezine partnerske organizacije 'World Hepatitis Alliance' (WHA) jest potaknuti vlade europskih država na izradu nacionalnih strategija za borbu protiv hepatitisa.

Tema ovogodišnje kampanje u povodu Svjetskog dana hepatitisa jest 'It’s closer than you think', pri čemu se posebno ističe da je hepatitis bliže nego što mislimo.

Po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u kontaktu s B virusom hepatitisa (HBV) bilo je oko dvije milijarde ljudi, oko 400 milijuna su nositelji kroničnoga HBV-a, a svake godine od te bolesti umire milijun osoba. Od 150 do 170 milijuna ljudi ima kronični hepatitis C (HCV), a procjenjuje se da čak osam od deset nositelja hepatitisa C nije svjesno infekcije.

Svaki treći čovjek na svijetu bio je izložen barem jednom od ta dva virusa, a svake se godine otkrije više od tri milijuna novih slučajeva HCV-a.

Ravnateljica ureda 'World Health Organization' (WHO) u Hrvatskoj dr. Antoinette Kaić-Rak ocijenila je kako je prijedlog da se izradi nacionalna strategija za borbu protiv virusnih hepatitisa zajedničko nastojanje da se izradi cjelovit pristup prevenciji i liječenju hepatitisa.

Okrugli stol organizirala je Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa 'Hepatos' i Savez oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene