Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu današnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava, Udruga samohranih roditelja Nada i Plavi telefon s informativnog štanda na Cvjetnom trgu upozorili su da je Hrvatska, kao potpisnica Konvencije o pravima djeteta, svakom djetetu dužna osigurati primjeren životni standard.


Iako Obiteljski zakon postoji, prava proizišla iz njega se ne provode, a zakazali su i Centri za socijalnu skrb, rekla je novinarima predsjednica udruge Nada Marić.

Vezani članci Život s djecom - 21 Ljudi bez djece nisu ni svjesni koliko zapravo vremena i novca imaju Roditeljstvo (Foto: thechive.com) - 9 Bili su mladi i ludi dok nisu postali roditelji, pogledajte kako su im djeca promijenila život

Sudovi i dalje donose presude o niskim alimentacijama, a u Osijeku smo čak imali primjer da je čovjek dobrovoljno nudio alimentaciju od 4.000 kuna, na što mu je sutkinja sugerirala da ne daje toliko kad ne mora, tvrdi Marić.

Obiteljski zakon ne provodi se jednako u svim regijama. Centri za socijalnu skrb dužni su isplaćivati privremeno uzdržavanje i tužiti roditelja koji ga ne plaća, no to funkcionira uglavnom samo u Zagrebu, rekli su u Nadi.

Po podacima Državnog zavoda za obitelj, materinstvo i mladež, u Hrvatskoj je 2003. godine bilo 180.000 djece koja ne primaju alimentaciju.

Udruge traže i izmjenu Obiteljskog zakona, obzirom da u njemu nije jasno definiran status jednoroditeljskih obitelji. Na status jednoroditeljskih obitelji upozorit će dječju pravobraniteljicu, ali i novu Vladu.