Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrućine u Hrvatskoj

Buđenje u znoju, u gradu samo turisti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoke temperature pržile su danas cijelu Hrvatsku. Posebno vruće bilo je u Dalmaciji gdje nije bilo lako preživjeti dan. Dubrovnik se budio uz 31 stupanj.

Dalmatinci su se jutros doslovce budili u znoju, jer u Splitu je već u osam sati bilo izmjereno 29 stupnjeva. No, to nije ništa, u Dubrovniku je u pet sati ujutro već izmjeren čak 31 stupanj. Te temperature su naravno još rasle kako je dan odmicao, tako da su se one u Splitu penjale i na 35 stupnjeva. Stoga se većina ljudi sklanjala u klimatizirane prostorije. Po gradu su šetali gotovo samo turisti, a i oni su tražili osvježenje. A najbolje osvježenje je naravno more, koje je također danas bilo doista zagrijano - temperature su bile od 25 do 28 stupnjeva, doista ugodno stoga mnogi nisu gotovo uopće izlazili van.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Otvorio se pakao Ginu u vrućini: 'Planiramo proširiti mrtvačnicu'

Nervozni turisti slamku spasa tražili su na sve moguće načine. No pasje vrućine bilo je teško izdržati. Lepeze i šeširi bili su glavni rekviziti. Unatoč nesnosnim vrućinama, pjesničko raspoloženje nije izostalo. 'Poštovano pučanstvo i draga čeljadi, kad je vruće, ja se osjećam kao kod kuće. Mene vrućine ne muče, mene zimi jad tuče. Kad mi se prsti smrznu, pa drznu, pa stavim čarape. Od 1.10 do 1.6. najnesretniji budem u životu. a ovako k'o gušter veselo trčim i jurim', rekao je jedan prolaznik.

>> Idućeg tjedna temperature i iznad 35 stupnjeva

Visoke temperature bile su i na kontinentu. Daleko od obale znoj i pakao na svakom koraku. Spas se u metropoli tražio pod kišobranima i šeširima. No, tekućina i debela hladovina za mnoge su bili jedino rješenje. Na plus 35 upržio je danas i vukovarski asfalt. Navikli na visoke temperature, neki su odmah iskušali Dunav. Valja pripaziti na kožu, zbog previsokog UV indeksa danas je bio najopasniji dan za kožu i oči.

'Smatra se da su upravo opekline te koje mogu dovesti do tog 'klika', do te jedne maligne alteracije, promjene DNK zbog koje ustvari nastaju karcinomi i melanomi', rekla je dr. Jelena Meštrović Štefkov, specijalist dermatovenerolog. Prava slika opeklina vidjet će se tek nakon 12 sati. A do tada stići će i hladan tuš - opet promjena vremena. Sutra će temperature pasti za četiri, pet stupnjeva celzijevih. Biti će i oblaka i kiše, meterolozi kažu da je sutra moguće grmljavinsko nevrijeme koje će pogoditi Jadran već u noći i ujutro. Moguće su i pijavice, one su vjerojatnije na sjevernom Jadranu i možda na sjeveru Dalmacije, negdje oko Zadra.

Treba također upozoriti, da će na moru sutra biti dosta vjetra. Problema za velike brodove neće biti, ali za manje bi moglo, stoga bi jahtaši sutra trebali biti na oprezu, pratiti prilike i možda čak ne isplovljavati iz sigurnih luka. No u nedjelju već dolazi proljepšanje, pa oni koji su na godišnjem ponovno mogu bezbrižno uživati u kupanju i plaži.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene