Obavijesti Pretražite Navigacija
Ivan Šimonović

'U 2009. ulazimo s pročešljanim zatvorskim sustavom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je da će Hrvatska u iduću godinu ući s 'pročešljanim' zatvorskim sustavom i s oko 30 posto novih upravitelja zatvora i kaznionica.

'Već u siječnju pred Vladu će se izaći sa cjelovitim akcijskim programom poboljšavanja uvjeta u zatvorskom sustavu', kazao je Šimonović tijekom drugog sastanka s upraviteljima svih hrvatskih zatvora i kaznionica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi kod nas Petrač će tužiti Upravu za zatvorski sustav? Slika nije dostupna Nadziranje uvjetnih otpusta Rasterećenje zatvorskog sustava

Dodao je da su glavni ciljevi novog akcijskog plana bolji uvjeti smještaja zatvorenika, veća mogućnost rada i učenja te širi opseg probacije, odnosno skraćivanje zatvorskih kazni kroz alternativne sankcije, poput društveno korisnog rada i kućnog zatvora.

Šimonović je kazao da su rotacijom upravitelja dobili uvid u stanje zatvorskog sustava i 'poduzeli prve mjere'.

Tako je smijenjen upravitelj zatvora u Sisku Ivcica Dadović kojega u Ministarstvu smatraju odgovornim za nepoštivanje propisa, ali i spolno uznemiravanje službenica.

Daljnja istraga zatražena je u zatvorima u Šibeniku, Splitu, Lipovici, Gospiću, Zagrebu, Zadru i zagrebačkoj Bolnici za osobe lišene slobode, zbog sumnje da su uprave pogodovale nekim zatvorenicima, sudjelovale u spornim javnim nabavama ili isplaćivale prekovremene radne sate koje dodatno treba objasniti.

S druge strane, neke neke ustanove dokazale su da po svemu udovoljavaju kriterijima, a kao pozitivne primjere Šimonović je istaknuo zatvore u Puli i Požegi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene