Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Twinning projekt za učinkovitije prekršajno sudovanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko pravosuđe opterećeno je s više od milijun neriješenih sudskih predmeta, od čega je najveći broj na prekršajnim sudovima. Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Delegacijom Europske komisije u Hrvatskoj započelo je dvogodišnji, 2,5 milijuna eura vrijedan, twinning projekt koji je predstavljen u Upravnom sudu.

Predsjednik Visokog prekršajnog suda Zoran Potočki izrazio je nadu kako će projekt, na kojemu sudjeluju njemački stručnjaci, pomoći da prekršajno sudovanje postane učinkovitije.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj" Ilustracija Ljudska prava Ne moraju biti pravnici, ali trebaju pomoć: Može se dogoditi svakome i nitko nije spreman

'Glavna karakteristika tog sudovanja trebala bi biti brzina i
učinkovitost, no zbog katastrofalne kadrovske nepopunjenosti na Visokom prekršajnom sudu, loših zakonskih rješenja i uvjeta rada prekršajnih sudaca došlo je do krize u ovoj grani sudovanja', ustvrdio je Potočki.

Šef delegacije EK u Hrvatskoj Vincent Degert ocijenio je kako je riječ o još jednom u nizu projekata koji bi trebao pomoći u reformi hrvatskog pravosuđa o kojoj, kako je rekao, uvelike ovisi proces približavanja Europskoj uniji.

Ustvrdio je kako će od te reforme najveću korist imati hrvatski
građani koji sada za pravosuđe izdvajaju puno više novaca nego građani EU, a puno dulje čekaju na sudske odluke zbog velikog broja neriješenih predmeta kojima su opterećeni hrvatski sudovi. 

Degert je naglasio kako se u reformi pravosuđa posebno mora voditi računa o reorganizaciji i racionalizaciji mreže sudova.

Zaključivši kako će se morati mijenjati Zakon o sudovima, pozvao je Vladu i Sabor da zajedno s pravnim stručnjacima krenu u te izmjene kako bi pravosuđe postalo 'učinkovitije i transparentnije'.

Pomoćnica ministrice pravosuđa Barica Novosel ustvrdila je da je Visoki prekršajni sud preopterećen jer se posljednjih godina stalno bilježi povećanje broja predmeta, pa je tako taj sud lani imao više predmeta u radu nego svi prekršajni sudovi zajedno. 

Pomoćnica ministrice izrazila je očekivanje da će twinning projekt pomoći u boljoj organizaciji i učinkovitosti tog sud na kojemu se u prosjeku na pravorijek čega dulje od godine dana, dok je prekršajnim sudovima za odluku potrebno nešto više od šest mjeseci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene