Smrtonosna kemikalija nalazila se u bočici iz koje je general HVO-a Slobodan Praljak pio neposredno prije smrti, kazao je u četvrtak glasnogovornik Haškog suda.

Galerija


"Provedeno je preliminarno istraživanje sadržaja iz bočice i zasad mogu reći da je unutra bila kemikalija koja može uzrokovati smrt", rekla je istodobno nizozemska tužiteljica Marilyn Fikenscher američkoj agenciji Associated Press. Detalje nije željela iznositi.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović analizirala je govor predsjednice Grabar-Kitarović u vezi s radom Haškog suda Slika nije dostupna Vučić: "Ne bih se rugao činu Slobodana Praljka niti ga nazvao kukavičkim"

ICTY je objavio da će tijekom dana biti provedena obdukcija Praljkova tijela, kao i toksikološka ispitivanja.

Fikenscher je agenciji AP rekla da će se istragom nizozemske policije pokušati ustanoviti kako je Praljak uspio unijeti bočicu s otrovom u sudnicu. Nizozemska je policija o tome odmah pokrenula istragu na zahtjev ICTY-ja.

Presuda prekinuta na najgori mogući način

Podsjetimo, objava presude šestorci iz BiH za zločine prekinuta je na najgori mogući način - general Slobodan Praljak ubio se pred očima cijelog svijeta. A sve je započelo oko deset sati kada je sudac Carmel Agius prvo izrekao presude Jadranku Prliću i Bruni Stojiću, a potom Slobodanu Praljku. Kada je potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za Praljka, on je ustao sa stolca i kazao sucu: "General Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu."

Potom je popio tekućinu iz bočice koju je imao u ruci. Sudac je nastavio čitati presudu Milivoju Petkoviću, ali uslijedilo je komešanje. Praljkova odvjetnica Žalbeno je vijeće obavijestila kako joj je on rekao da je popio otrov. Ubrzo su mu prisutni priskočili u pomoć. Sudac je zatražio da se spusti zastor te proglasio stanku.

Potvrđene kazne

Nedugo zatim Praljak je vozilom hitne pomoći prevezen iz zgrade suda u bolnicu. Iako su prvotne informacije govorile kako je preminuo u bolnici, Nova TV ekskluzivno doznaje da je Praljak preminuo u zgradi suda te je mrtav prebačen u bolnicu. Nizozemske vlasti odmah su otvorile istragu o tome kako je uspio doći do otrova u toj čuvanoj zgradi.

Prije dramatičnog trenutka u kojem je Praljak počinio samoubojstvo, Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku Vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Brunu Stojiću 20 godina zatvora.

 

 

 

 

 

 

(Hina)