Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužve na granicama

Ogorčeni Dubrovčani: "Ovo je za vjerovali ili ne: policiji na granici pada internet svaki dan u 8 sati, nestaje im struje, nitko ne može proći!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na graničnim prijelazima na jugu Hrvatske u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na prijelaz granice čeka se satima ali ne samo zbog velikog broja vozila usred turističke sezone i sustava pojačane kontrole već zato jer pada internet i nestaje struje. U MUP-u pak pojašnjavaju kako je riječ o privremenim problemima koji se rješavaju i - višoj sili.

Portalu DNEVNIK.hr javio se ogorčeni turistički djelatnik iz Dubrovnika Teo Tomšić koji organizira izlete za turiste pa svakodnevno prelazi granicu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Navodi da su gužve na graničnim prijelazima nesnošljive, a ne nastaju samo zbog postrožene kontrole dokumenata koja je na snazi već neko vrijeme nego iz vrlo prizemnih razloga: graničnoj policiji pada internet ili pak nestaje struje. To je, kaže Tomšić, svakodnevna pojava na graničnom prijelazu Vitaljina sa Crnom Gorom.

"Ove godine su postrožili granične kontrole i apsolutno svaku putovnicu/osobnu iskaznicu skeniraju bez obzira je li iz EU ili ne što naravno produžuje vrijeme čekanja, ali nisu ništa napravili da povećaju broj ljudi odnosno traka za ulaz/izlaz auta. Osim toga, sami policajci nam se žale da je informacijski sustav preopterećen, pa se svako malo događa da im padne sustav i tada sve staje, nitko ne može prijeći granicu dok se sustav ne resetira ili dok se kvar ne otkloni.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Mi koji se bavimo prijevozom gostiju u Dubrovniku (a ima nas puno) ovisimo o "malim granicama" poput Vitaljine koje su uglavnom manje opterećene, ali zadnjih tjedana događaju se apsurdi koji su za rubriku "vjerovali ili ne": policajci na GP Vitaljina nas vraćaju nazad na "veliku" u Karasoviće, uz pojašnjenje da su ostali bez interneta!! I baš svaki put nestane internet u 8 ujutro kad turisti kreću na izlete. I tako danima! A nedavno nisu imali struje jer im je agregat ostao bez goriva, pa je granica pola dana bila zatvorena! Možda su po gorivo išli do Splita i nazad?", navodi ovaj ogorčeni turistički djelatnik iz Dubrovnika.

Naglašava i kako je nezadovoljstvo među vozačima, pratiteljima i turističkim agencijama naraslo do te mjere da se razmišlja o organiziranju prosvjeda upozorenja jer se već suočavaju s otkazivanjima rezervacija turista "zbog nezadovoljstva koje je prouzrokovalo enormno dugo čekanje na granicama".

MUP: Zbog groma i nestanka struje prestao raditi sustav za upravljanje granicom

Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovaraju kako se tijekom noći s 24. na 25. srpnja 2017. obavljala izvanredna nadogradnja softvera Informacijskog sustava MUP-a pa je problema bilo.

"Uslijed tehničkih razloga dolazilo je do povremenih kraćih, a potom do potpunog prekida rada sustava za upravljanje državnom granicom. Zbog toga čekanja su bila najduža na graničnim prijelazima na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske, brodsko-posavske, dubrovačko-neretvanske i ličko-senjske. Nakon ponovne uspostave rada sustava u prijepodnevnim satima potrebno je neko vrijeme kako bi se promet normalizirao", pojasnili su u MUP-u nakon našeg upita u četvrtak o gužvama na graničnim prijelazima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

No, bilo je, kažu i drugih problema, primjerice s vremenom pa je tako zbog udara groma na području iste županije prestao raditi sustav za upravljanje državnom granicom. Naime, nestalo je - struje.

"Radi se na otklanjanju kvara te se za to vrijeme promet preusmjerava na granični prijelaz Karasovići. Trenutno vrijeme čekanja na ovom graničnom prijelazu je 210 minuta na ulazu, odnosno 150 minuta na izlazu. Nestabilne vremenske prilike kao olujna nevremena, obilne kiše, tuče te udari gromova doveli su do prekida napajanja električnom energijom, što je izazvalo poteškoće u obavljanju granične kontrole. Smatramo važnim napomenuti kako unatoč ovim izazovima, provođenju sustavnih provjera koje mogu dovesti do dužih vremena čekanja, ekstremnim vremenskim uvjetima koji nam ne idu na ruku, ipak nema bitne razlike u najdužim vremenima čekanja na graničnim prijelazima u odnosu na isto vrijeme prethodne godine", ističu u policiji.

Navode da se na graničnom prijelazu Karasovići za vrijeme vikenda 22. do 24. srpnja 2016. godine na ulazu u Hrvatsku čekalo 120 minuta, a 60 minuta na izlazu, dok je najduže vrijeme čekanja ovog vikenda bilo 105 minuta na ulazu, odnosno 90 minuta na izlazu iz Hrvatske.

"Ove male razlike u maksimalnim vremenima čekanja su i na ostalim graničnim prijelazima", kažu u MUP-u i napominju kako zbog sustavnih provjera svih osoba koje prelaze granicu, u danima s iznimno povećanim brojem vozila i putnika na graničnim prijelazima, može doći do dužeg čekanja za prelazak granice, posebno na graničnim prijelazima na vanjskoj granici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene