Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk je istaknuo kako vjeruje da će Slovenci na referendumu 6. lipnja potvrditi arbitražni sporazum s Hrvatskom, ustvrdivši da je on bolji od svojedobnog parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan.


Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani u prilog arbitražnom sporazumu, Danilo Tuerk je rekao da je on za Sloveniju povoljniji i od tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan iz 2001. jer je taj nacrt, koji su poslije odbacile obje strane, predviđao i neke kompromise, pa i zamjenu teritorija. Arbitražni sporazum to ne predviđa, nego arbitrima daje mandat da uspostave stanje na granici za koje Tuerk smatra da je bilo prilikom osamostaljenja te da odrede kontakt Slovenije s otvorenim morem.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Sloveniji znatan porast novozaraženih: Trećina pozitivnih više u odnosu na prošli tjedan Slika nije dostupna Slovenska vlada protiv inicijative da ustavni sud razmatra zakon o arbitraži

>> Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav'

Tuerk je rekao da slovenska oporba, koja se protivi arbitražnom sporazumu, mora 'smiriti loptu' i suzdržavati se od izazivanja emocionalne resprave kakvu je vodila u srijedu u parlamentu. Ondje je oporba predložila da se arbitražni sporazum odbaci jer ga je Hrvatska navodno potpisala s namjerom da 'prevari' Sloveniju. Takva su mišljenja irelevantna, rekao je Tuerk.

Slovenski predsjednik zauzeo se i za zakonske promjene koje bi ubuduće onemogućile da se o međunarodnim sporazumima glasuje na referendumu, osobito kad parlament takve ugovore potvrdi, kako se dogodilo i u slučaju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju