Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVJETI SU EKSTREMNI

Šef vatrogasaca upozorava: "Prijete nam katastrofalni požari, moramo promijeniti taktiku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković komentirao je ovogodišnju sezonu požara, kao i veliki požar kod Dubrovnka u kojem je poginuo 42-godišnji vatrogasac Goran Komlenac.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je da su ove sezone pokrili sva požarišta te da su svugdje gdje je bilo potrebno upućeni kanaderi. Poručio je da su vatrogasci posao odradili profesionalno.

Pročitajte i ovo Ilustracija, požar Očevid u tijeku Tužan Uskrs u Slavoniji: U požaru obiteljske kuće smrtno stradala jedna osoba Požar kamiona Čistoće u Rijeci - 2 Veliki požar u Rijeci VIDEO Zapalio se kamion Čistoće, vatra se proširila na parkirane automobile: Šteta je više desetaka tisuća eura

Osvrnuo se i na požar šume na području Orašac – Gromače kod Dubrovnika.

"Zaista su odlično obavili posao, ali eto, dogodi se takva tragedija i onda sve dobro padne u vodu. Smrtna posljedica je velika tragedija koja je pogodila cijelo vatrogastvo i hrvatsku javnost. Obitelji je najteže. Izražavam im iskrenu sućut", rekao je za N1, dodavši da nema dovoljne riječi hvale i za stradalog Gorana i za sve hrvatske vatrogasce.

Na pitanje je li ljut što zbog predugog remonta nisu predana tri protupožarna aviona prije sezone rekao je da može biti ljut ili ne biti, ali samo može reći da je suradnja s Ministarstvom obrane na vrlo visokoj razini.

"Sve zadaće koje se dogovore izvrše se. Ali ovaj dio što se tiče remonta, na to je jako teško utjecati. Vidimo i po novinama da su ljudi na bolovanju, da su otišli negdje drugdje raditi. To je zaista nedopustivo jer vidimo da je svaki požar opasan, velik i katastrofalan ako se ne reagira na vrijeme, rekao je.

Morat ćemo promijeniti taktiku gašenja

Objasnio je da je veliki problem što je cijela sezona sušna i bez kiše.

"Vidimo i na ovom požaru koliko je bio silovit, imali smo i smrtnu posljedicu. Ekstremni su uvjeti. Stalno govorim - ljudi, prestanimo paliti, idemo se kupati. Puno je neodgovornih, tu će trebati još žešćih sankcija", poručio je.

Smatra da će se s obzirom na sve ekstremnije vremenske uvjete i taktika gašenja morati promijeniti.

"Mora se reagirati sa što više snaga, u što kraćem vremenu, jer požari su ekstremni, brzi, inače bi bilo katastrofalnih požara kakve gledamo po Europi i Mediteranu. To nas očekuje, za to se trebamo pripremiti. Trebat će uvesti i nova sredstva, obavezno uvesti retardante kako bi se požar što prije primirio te da bi se moglo što lakše pristupiti gašenju", objasnio je.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene