Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gdje su protupožarne letjelice?

Umjesto na požarištu - zapeli na remontu: "Nije normalno da je netko na godišnjem, a onda je u Austriji..."

Aktualno Galerija Kanaderi na remontu - 6 Kanaderi na remontu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Kanaderi na remontu - 2 Kanaderi na remontu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kanaderi na remontu - 3 Kanaderi na remontu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kanaderi na remontu - 4 Kanaderi na remontu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Kanaderi na remontu - 5 Galerija 1/8 >>
Iza gotovo svake akcije gašenja požara, uz vatrogasce, stoje i posade protupožarnih zrakoplova koji rade u iznimno teškim uvjetima. No, usred sezone, tvrtka koja avione servisira nije taj posao i obavila. Prekršili su rokove u kojima su trebali popraviti kanadere i air-traktore. U cijelu priču uključio se i premijer koji traži izvještaj.

Za njih ovo ljeto nema odmora. Kad vatra guta sve pred sobom pogledom se traži spas s neba. Zauzdali su požar i u dubrovačkom primorju i pomogli vatrogascima.

"Potpora iz zraka nam sada ne treba jer smo ga okružili, ali zbog veličine požara koji je 90 ha i guste šume, ćemo ga čuvat i dalje...", kazao je Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik.

Bilo bi lakše da dio od ukupno 12 protupožarnih zrakoplova, usred sezone, nije na remontu.

"Državna tvrtka koja ih servisira do danas nije ispoštivala rokove i isporučila dva air-tractora i jedan kanader", kazali su u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC).

Pročitajte i ovo Goran Komlenac, poginuli vatrogasac - 1 Najgore što se moglo dogoditi U dubrovačkom kraju neutješni nakon pogibije vatrogasca, Slavko Tucaković: "Živio je za vatrogastvo. Možemo se samo pokloniti"

A još jedan, kažu upućeni, teško da će više poletjeti. Traže se odgovori na pitanje tko je kriv za kašnjenja, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

"Razgovarao sam s ministrom Banožićem. Mislim da on ima namjeru sutra ili preksutra održati još jedan u nizu sastanaka sa Zrakoplovno-tehničkim centrom", rekao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

ZTC, čiji se direktor, u međuvremenu, vratio s godišnjeg odmora, ne nudi službena objašnjenja.

Dnevnik Nove TV doznaje i da je air-tractor kojeg su nedavno isporučili u Zemunik, neispravan. Još uvijek na servis čeka i onaj na kojem su prije više od dva mjeseca - oštećeni plovci.

Upravu velikogoričke tvrtke, da ne mogu stati u njihove hangare, demantira i fotografija. Jer mjesto se našlo za zrakoplov iz Srbije na kojem se obavlja lakiranje. Kaos s remontom razljutio je i premijera.

"Vidjet ćemo na koji način predsjednik Uprave upravlja tamo s ljudima, pa nam se to događa. Nije normalno da je netko na godišnjem, a onda je u Austriji...", rekao je Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KAOS U ZTC-U Hrvatska svako malo gori, a remont aviona za požare kasni mjesecima. Djelatnici na "bolovanjima", a rade u austrijskim i njemačkim firmama

Traži se izvještaj o tome koliko je radnika na odmoru, a tko s bolovanja popravlja u inozemstvu. Pred kameru danas ne staje ni ministar obrane. Nije tražio krivce iako je upozoren na probleme.

"Meni je još preostalo da uzmem gedore i odem u taj hangar šarafiti nešto", govorio je Mario Banožić prije 15 dana.

Kako bilo, na loše stanje ukazao je i u Dnevniku Nove TV vatrogasni zapovjednik najjužnije županije.

"Mi bi svi volili da nam je kanader u našoj županiji i našoj zračnoj luci. Velika je udaljenost, mi smo stvarno daleko, na krajnjem jugu", rekao je u nedjelju Simović.

Selidbu zasad nitko ne spominje. Više od dvije i pol milijarde kuna država je uložila u vatrogastvo i opremu. No, manjak je i sezonskih vatrogasaca koji na požarište ne žele za oko 5000 kuna. A svaki novi požar guta i proračunski novac. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene