Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu Svjetskog dana bolesnika 11. veljače, Hrvatska liga protiv raka izrazila je danas punu potporu Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda nadajući se da će se zabrana pušenja početi primjenjivati od početka svibnja i u ugostiteljskim objektima, kako je predviđeno.


Liga upozorava na sve veći pritisak dijela javnosti za odgodom primjene zakona, a posebice na pritisak Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, koji traže odgodu primjene do 2010. godine.

Vezani članci Neftali Martin Frizer dirljivom gestom ganuo cijeli svijet, njegov čin solidarnosti rasplakao je kolegu Pacijentica i njena kćer U idućih 11 godina Hrvatska će uložiti 1,5 milijardi kuna u prevenciju i liječenje jedne od najsmrtonosnijih bolesti

'Poznato je da je duhanski dim, odnosno aktivno i pasivno pušenje, jedan od glavnih uzročnika raka pluća, ali i drugih sijela raka kao što su rak grkljana, usne šupljine, jednjaka, a isto tako i srčanožilnih bolesti i brojnih drugih nemalignih bolesti dišnog sustava', ističe u priopćenju tajnica Lige Ilona Sušac.

Dodaje kako financijska korist države od prodaje cigareta nije isplativa budući da su troškovi liječenja bolesnika od posljedica pušenja čak deset puta veći. Izražavajući potporu zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u provedbi zakona, u Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka smatraju da će to Hrvatsku staviti uz bok civiliziranim zemljama koje odavno primjenjuju takve zakone i bilježe sve niže stope umiranja od raka kojemu je pušenje jedan od glavnih razloga.