Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tri hrvatska pomorca s broda 'Katina' šibenskog Brodarstva d.o.o., koji je prije gotovo godinu dana arestiran u jemenskoj luci Hodeidah, danas su se vratila kući u Rijeku, a na brodu su ostali jedan hrvatski i nekoliko filipinskih pomoraca, koji su preuzeli odgovornost za brod, doznaje se danas iz Sindikata pomoraca Hrvatske.


Po podatcima iz SPH, danas su u Zagreb, potom u Rijeku doputovala tri hrvatska pomorca - kapetan Davor Brozičević, prvi časnik Branko Mičetić i mehaničar Vlado Podobnik. Na brodu su proveli godinu dana, a u tom razdoblju primili su samo jednu plaću i živjeli u vrlo teškim uvjetima, bez struje i dovoljno hrane, te su vidno iscrpljeni. Na brodu je na vlastiti zahtjev ostao hrvatski pomorac, mehaničar Giovanni Senčić te nekoliko filipinskih pomoraca, koji su preuzeli odgovornost za brod, naveli su iz SPH.

Prvi od petorice hrvatskih pomoraca s 'Katine', električar Denis Malnar, vratio se kući potkraj svibnja ove godine. Brod 'Katina' zaustavljen je u luci Hodeidahu zbog dugova, a pomorci, među kojima su bili i petorica iz Rijeke i okolice, ostali su na brodu u nadi da će ipak dobiti plaće. Lokalne vlasti nisu im odobrile iskrcaj prije negoli je stigla zamjenska posada.

Vezani članci Veljko Kosanović Što se to događa na Savi? Vlasnik brodova koji zadnjih dana plutaju rijekom: "Netko ih je odvezao. Sumnjam na nekoga, prijavit ću to policiji" Brod se nasukao na Savi Brod se nasukao na Savi: Prije 15 dana je izdan nalog za uklanjanje, upozorilo Ministarstvo prometa

>> Prvi od petorice hrvatskih pomoraca na 'Katini' vratio se kući

Još su dvojica hrvatskih pomoraca provela više mjeseci na drugome prisilno zadržanom brodu iste šibenske tvrtke, a nedavno su se također vratili u Hrvatsku. Brod 'Verzina' zadržan je u Togu, a ostatak posade bio ga je napustio. Dvojica pomoraca iz Hrvatske ostala su bez putovnica i drugih dokumenata, koje su im bile oduzele lučke vlasti uz objašnjenje da brod ne smije biti bez posade i da brodar mora osigurati njihovu zamjenu. (Hina) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.