Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besramna predizborna obećanja

'Tražimo odgovornost onih koji su najavili besplatne udžbenike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Školski sindikat Preporod smatra kako rebalans nije bio rebalans Državnog proračuna već proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koje je ostalo bez dodatnih 600 milijuna kuna namijenjenih obrazovanju, čime je financiranje školstva vraćeno na razinu iz 2007. godine.

Posljednji rebalans predstavlja konačni obračun s projektom bivšeg ministra Dragana Primorca ‘Srednja škola za sve’ jer su ukinute njegove glavne stavke i prije nego su zaživjele - besplatni udžbenici, besplatni srednjoškolski učenički prijevoz i finaciranje smještaja i prehrane u učeničkim domovima, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Znanje nije prioritet nego trošak

Ističe kako je svaki proračun svojevrsna politička poruka pa vlast, smanjenjem od 600 milijuna kuna za obrazovanje u ovom rebalansu i gotovo 900 milijuna u onom od travnja, poručuje da joj obrazovanje nije prioritet već trošak koji je moguće najbezbolnije smanjiti. ‘Tražimo odgovornost onih koji su u svibnju, uoči lokalnih izbora, najavili besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola i smatramo da građanima treba konačno reći istinu kako znanje u Hrvatskoj nije prioritet već trošak’, rekao Stipić.

>> Ukidaju se besplatni udžbenici i prijevoz učenika

Dodao je kako je  u području rebalansom zahvaćeno još 15-ak proračunskih stavkibrazovanja, među kojima i neka kapitalna ulaganja. Sredstva za informatičku izobrazbu nastavnika tako su smanjena u dva rebalansa s 12 milijuna na osam milijuna kuna, a novac za pomagala i opremu s 13,5 na 6,7 milijuna kuna pri čemu je do lipnja u osnovnim školama već potrošeno 6,5 milijuna kuna.

U dva rebalansa srezana su i sredstava za opremanje strukovnih škola s 12,6 na 6,8 milijuna kuna, pri čemu su gotovo četiri milijuna potrošena već u prvoj polovici godine. Značajno su smanjena i sredstava za projekte za unapređenje rada darovitih učenika (s 500 na 196 milijuna) te za subvencije za učiteljske stanove (s milijun kuna na 400 tisuća kuna), kazao je predsjednik Sindikata Preporod. (Hina)

Kakvu poruku šalje Vlada rezanjem proračuna za školstvo?

  • Obrazovanje nije bitno
  • Ulaganje u ljude je suvišno
  • Imamo i previše obrazovanih
  • Bolje je ratovati nego posjedovati znanje

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene