Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi rebalans, uskoro i treći

Ukidaju se besplatni udžbenici i prijevoz učenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je Vlada danas Saboru uputila prijedlog drugog rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim je predviđeno smanjenje proračunskih prihoda za 6,8 milijardi, a rashoda za 780 milijuna kuna, te najavila i novi rebalans kojim će se dodatno smanjiti potrošnja.

Rebalans proračuna rađen je uz projekciju pada BDP-a za 4,5 posto u ovoj godini te inflaciju od 2,7 posto. Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor istaknula je kako se predloženim rebalansom predviđa preraspodjela rashoda u iznosu 2,2 milijarde kuna te dodatne uštede od 780 milijuna kuna. Tako je rebalans težak oko 3 milijarde kuna, dodala je. 'To nije kraj, morat ćemo ići dalje', kazala je Kosor, najavljujući da će tijekom srpnja vjerojatno zatražiti izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora. Ministar financija Ivan Šuker ističe da predviđene uštede vode proračunskom deficitu od 3,3 posto, ili nešto manje od 11 milijarda kuna.

Pročitajte i ovo Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora? Učitelj Gost Dnevnika Radovan Fuchs Rastu plaće, sindikati nezadovoljni: "Postoji mogućnost štrajka, sve opcije su otvorene"

>> Bajsovo rođenje kćeri dobar početak za novu Vladu

Smanjenje povlaštenih mirovina i plaće državnih dužnosnika

Povlaštene mirovine umanjuju se za 10, plaće dužnosnika za 5 posto Zajedno s jedinicama lokalne samouprave i izvanproračunskim fondovima deficit će biti 3,4 posto. Ministar Šuker je također istaknuo da će novi rebalans, koji se očekuje do kraja ljeta, dodatno smanjiti potrošnju, a da će se učinak takvog smanjenja osjetiti u 2010. Uz prijedlog rebalansa državnog proračuna, Vlada RH je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila i nekoliko zakonskih prijedloga, kojima se predlaže smanjenje povlaštenih mirovina bivših saborskih zastupnika i članova Vlade za 10 posto, osnovica za plaće državnih dužnosnika smanjuje se za 5 posto, te se ograničava plaća predsjednika i članova uprava u javnim poduzećima.

Zabrana kupovine  novih automobila

Vlada je odlukom zabranila i nabavu novih automobila za službene potrebe, propisala korištenje službenih automobila i službenih kartica isključivo za službena putovanja, te smanjenje reprezentacije u svim državnim tijelima za čak 80 posto. Predložene su i izmjene zakona o udžbenicima i odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama kojima se odustaje od besplatnih udžbenika i prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola. 'U ovom trenutku morat ćemo odustati od toga, ali ostavljamo mogućnost da ih, čim prilike budu bolje, osiguramo za djecu kojoj će to uistinu biti potrebno', kazala je premijerka Kosor. (Hina)

Smatrate li da će rebalansi polučiti rezultate?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene