Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako proizvođač vina i sokova može propadati u turističkoj zemlji, pokazuje primjer Dalmacijavina. Strojevi kojima se proizvodio popularni Pipi ponovno su stali, radnici mjesecima nisu primili plaću, iako im je Vlada obećala.


Strojevi Dalmacijavina ponovno su ugašeni. I ono malo proizvodnje bezalkoholnih pića stalo je, a radnici u štrajku opet zbog neisplate plaća. 'Svi obećaju, a ništa ne izvršavaju, mislim ljudima je došlo do noktiju danas jedno, sutra drugo i na kraju mi ništa ne znamo još', rekao je radnik Mate Drmić. 'Tri i pol plaće ne primiti, u ovoj kući mi radi suprug, sin i ja', rekla je Dijana Kekez.

Vezani članci Radnik Ivan Barić (Foto: Dnevnik.hr) Radnici Đure Đakovića zbog neisplate plaća za listopad najavili novi štrajk Župan Danijel Marušić o isplati zaostalih plaća radnicima Đure Đakovića (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Brodsko-posavski župan najavio rješenje za plaću radnika Đure Đakovića koji su u štrajku

'Zadnje dvije godine ovako lešinarimo i bez plaća i bez ručka i bez ičega i to nikoga u državi nije briga', rekao je Marko Jukić. Da se ovo dogodi jednom Nijemcu, Austrijancu, umro bi od gladi treći dan, a ja još nisam ni smršavio, a vjerojatno hoću', rekao je Frane Ivčević. Sutra je, kažu, dan D, jer do 14 sati trebaju se predati ponude za kupnju ove tvrtke.

'Imamo potencijala'

'Imamo potencijala, imamo kvalitetu, imamo ime, imamo brand, i svaki privatnik koji bi nas uzeo, sigurno bi profitirao s ovom tvrtkom', rekao je Ivčević. Zainteresiran je, ističu, bio samo Agrokor, no ne znaju hoće li dati ponudu za kupnju.

'Mi petnaest godina selimo iz trajektne luke i 15 godina se mi privatiziramo i oni u 15 godina to nisu uspjeli riješiti, mi ćemo ih natjerati na neki način, pokušati natjerati, da tu trakavicu zvanu Dalmacijavino konačno zaustave', rekao je sindikalni povjerenik Dalmacijavina Lukica Bucat.

Ako privatizacija ponovno ne uspije, radnici poručuju da će se vratiti u pogon u trajektnoj luci iz kojeg su morali iseliti upravo zbog privatizacije.