Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klime rade punom parom

Toplinski val na vrhuncu: Rekorde ruše temperature, ali i potrošnja struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku trese toplinski val koji ide prema svom vrhuncu, a potrajat će do kraja vikenda.

Najpogođenije visokim temperaturama danas su bile karlovačka, riječka regija, područje Gospića, Istra, kninska, splitska te dubrovačka regija. Temperature su se penjale i do 40 stupnjeva u hladu, a vrućina i sparina ispraznile su gradske ulice. Najviša temperatura od 40 stupnjeva danas je izmjerena u Kninu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

Temperature će sutra ići i iznad 40 stupnjeva. Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za cijelu Hrvatsku.

„Ovaj toplinski val specifičan je po dvije stvari - jedna izrazito visoke temperature, a druga je njegova dugotrajnost. Upravo kombinacija ta dva elementa učinit će ga vrlo vjerojatno jednim od najjačih u povijesti“, kaže Damjana Ćurkov, meteorologinja Nove TV.

Gužve i vrućine za vikend

A dočekat će nas i za vikend. Uz uobičajenu izmjenu turista, u HAK-u upozoravaju, očekuju se gužve i zbog proslave Oluje pa je na put ovoga vikenda bolje krenuti noću.

„Subota je ustvari vrijeme kada je izmjena turista najveća, a ovaj vikend, odnosno ova subota neće biti izuzetak“, kaže Irena Čačić iz HAK-a.

Po ovakvim vrućinama klima uređaji rade punom parom.

U Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava gdje se mjeri potrošnja struje čeka nas Sanja Vištica. Sanja, je li ovaj toplinski val srušio rekord po pitanju potrošnje?

„Ovoga trenutka klima uređaji u Hrvatskoj rade punim intenzitetom. Na ekranu piše da je trenutno opterećenje električne mreže 2376 megavata što bi značilo da trenutno radi više od 2,7 milijuna klima uređaja. Danas u dva sata ta brojka je bila nešto veća čime se probio ovoljetni rekord u potrošnji struje. Špica se, međutim, očekuje večeras između 9 i 10 sati kada se krene zagrijavati voda za tuširanje, kada se turisti vrate u hotele, a znamo da cijela Dalmacija i za zagrijavanje vode koristi struju.

Hitna pomoć radi punom parom

Ipak, ovdje u centru očekuju da bi se najveći rekord iz 2015. kada je potrošnja bila preko 3.000 megavatsati mogao srušiti sutra za kada se očekuju temperature i preko 40 stupnjeva.

Punom parom je danas radila i hitna pomoć, posebice na najpogođenijim područjima - Šibensko kninskoj i zadarskoj županiji gdje je zabilježeno tri puta više intervencija nego inače. Kažu, radi se uglavnom o glavoboljama, vrtoglavicama i nesvjestici. U svakom slučaju, sutra će val biti još žešći pa nije loše poslušati ono što liječnici uvijek kažu - izbjegavati boravak na otvorenom između 11 i 16 sati“, izvijestila je Vištica.

 


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene