Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je taj čovjek?

Toma Grobar + Toma Diploma= Toma Predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preko Beograda, Kragujevca, Antina, ekipa Provjerenog prošla je više od 1200 km kako bi saznala tko je osoba koja će sljedećih pet godina provesti na mjestu predsjednika Srbije.

Novinarka Balkanskog istraživačkog centra u Beogradu, Bojana Barlovac tvrdi: 'Bio je godinama najbliži suradnik Šešelja! Kako mu onda vjerovati?'

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu"

Do 2008. Tomislav Nikolić bio je desna ruka jednog od najpoznatijih stanovnika Scheveningena, Vojislava Šešelja. Iste godine osniva Naprednu stranku. Čak tri puta kandidirao se za predsjednika Srbije. I uspijeva. Treća sreća.

Sociolog Jovo Bakić s Filozofskog fakulteta u Beogradu objašnjava kako se dogodio uspjeh.

'Rezultat uspjeha Nikolića je izraz nezadovoljstva sljedbenika Demokratske stranke'!

Naime Tadiću zamjeraju što je u čak dva mandata kao predsjednik Srbije, ostao i predsjednik stranke. I na taj način despotski vladao i upravljao Vladom na čije je čelo postavio svog čovjeka.

Novinarka Bojana Barlovac objašnjava, ovo nisu bili izbori jer pravog izbora nije bilo! 'Ovo je biranje između dva zla...dobro možda bi Tadić bio manje zlo!'

Zašto?

Zato što se Tomislav Nikolić dugo godina dičio titulom četničkog vojvode. O tome u njegovom rodnom Kragujevcu ne vole govoriti. Znaju ga iz vremena dok je još bio dijete i kažu, bio je dobar k'o duša! A vjeruju da je takav i ostao! Premda se sa Šešeljom razišao, titule se nikad nije odrekao. Jovo Bakić kaže: 'Nije se odrekao, ali se i ne busa u grudi s time kao što je to činio prije 2003!'

320 kilometara od Kragujevca, u Antinu Nikolića ne pamte po dobrom. Ondje je viđan 1991. Što je i sam potvrdio. U ratnim godinama,u istočnu Slavoniju je došao u sklopu Šešeljevih četnika. Nikada nije potvrđeno je li sudjelovao u nekom zločinu, a to potvrđuje i mještanin Antina Tadija Mijakić. Vidio ga je. Ali što je radio – ne zna! Zna se jedino da su dolaskom Šešeljevaca u selu izginulo 30-ak mještana.

Obzirom na sve, manjine nisu oduševljene izborom, no očekuju da se odnos srbijanskih vlasti neće mijenjati. Nikolić je najavio da neće glumiti da je brat s Hrvatima, ali da se nada korektnim odnosima.

Što čeka Srbiju u sljedećih pet godina, kakav će biti nastavak odnosa s EU i susjedima- tko zna! Mnogi analitičari tvrde, ovo je povratak u 90-e.

No tako su odlučili građani. Demokratskim putem.

Više, pogledajte u prilogu!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene