Dok neki žele više novca u državnoj blagajni na račun trošarina, država se suočila s manjkom izdanih računa za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva. Iako se očekivao pojačan promet, čini se kako neki nisu izdavali račune. Ministar financija Zdravko Marić odmah je na teren poslao inspektore.

Galerija Izdano manje računa za vrijeme prvenstva (Foto: Dnevnik.hr) Izdano manje računa za vrijeme prvenstva (Foto: Dnevnik.hr) +0 Izdano manje računa za vrijeme prvenstva (Foto: Dnevnik.hr)

Za lakše navijanje, pivo je u vrijeme nogometnog prvenstva teklo u potocima. Kafići i terase bili su dupkom puni. No, prema podacima Porezne uprave, računi su se slabo izdavali.

Vezani članci Krivotvorene kovanice kuna i eura - 5 Kupio lažne kovanice kuna i eura pa ih išao zamijeniti: Zaradio kaznenu prijavu Novac, ilustracija Novac na račune uskoro sjeda: Provjerite kad stiže povrat poreza

Nakon euforije u Rusiji otriježnjenje za ministra financija: "Naša nogometna reprezentacija ostvarivala je dan za danom ili utakmicu za utakmicom povijesne rezultate, na koje smo svi bili jako ponosni. Međutim, mi smo isto tako uočili da porezni obveznici u određenim segmentima ne slijede taj primjer i ne rade po pravilima porezne struke", kaže.

Za vrijeme prvenstva u Rusiji izdano je oko tri posto manje računa nego u istom razdoblju lani. Osim nekih ugostitelja, račune nisu izdavali ni pojedini prodavači dresova i suvenira.

"U ovim slučajevima vidimo da se tu radi o recidivistima, ponavljačima. Ne govorimo o malim vrijednostima, i tu porezna uprava i sve službe moraju biti jasne i čvrste i nažalost ćemo biti primorani na najjače mjere, a to je zatvaranje, odnosno pečatiranje pojedinih objekata", jasan je Marić.

Ipak, u špici sezone takve scene treba izbjegavati, upozoravaju ugostitelji.

"Ne treba biti rigorozan. Idemo vidjeti, greške se događaju. Ako jesu, neka se to otkloni savjetom, da preporučimo što i kako", kaže Ivan Bogović iz HGK-a.

Poreznici su u akciji bili protekli vikend. Rezultat je odmah vidljiv - povećanje u broju izdanih računa od jedan posto. Inspekcija je posjetila i ugostitelja Miroslava Prodana: "Negdje se vjerojatno ne kuca, ali mi moramo kucati jer su kontrole stalne, prisutne su, obilaze lokale. Nikad ne znamo kad će naići u lokal, tako da ja kao vlasnik lokala naređujem da se obvezno izda račun svakome", kaže.

Tijekom ljeta Porezna će posebnu pozornost obratiti na festivale i klubove. Kazne za neizdavanje računa iznose od 10 do 500 tisuća kuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju