Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjerljiva vladavina jačeg spola

Tipično muško zanimanje: Industrija u kojoj su žene rijetkost - ali žele to promijeniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antonija Horak osmislila je aplikaciju prije nego je imala smarthphone. Ušla je u sektor kojim uvjerljivo vladaju muškarci.

Oni su informatički stručnjaci, uspješni, dobro zarađuju. Tipično muško zanimanje. Žene su u toj industriji rijetkost, no žele to promijeniti. Malo ih je, a u četvrtak su slavile svoj dan - Međunarodni dan žena u ICT sektoru.

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Slika nije dostupna Tradicionalno muško zanimanje? ICT sektor: Od 34 posto zaposlenih žena njih 28 na upravljačkim mjestima

Uz nimalo znanja o tehnologiji, ali puno entuzijazma -  Zagrepčanka Antonija Horak osmislila je aplikaciju za tablete. I ušla u ICT sektor, kojim uvjerljivo vladaju muškarci.

'Ono što je zgodno reći je da sam ja osmislila aplikaciju prije nego što sam ja imala smartphone i prije nego što sam imala tablet', rekla nam je Antonija Horak, autorica aplikacije TutoTod.

A osmislila je edukativnu aplikaciju za djecu, prvu takvu u svijetu.

Mladi Hrvati smislili proizvod vrijedan milijun dolara!

'Ovdje izabirete materijal koji imate kod kuće. Mi smo ovdje stavili u papir, rola od WC papira i špaga. Na temelju toga dobivate listu tutorijala koje možete odmah odmah napraviti', objašnjava kako funkcionira.

Žene su dobrodošle u ovaj sektor i ne trebaju se bojati, uvjeravaju one koje su hrabro kročile tim putem.

'Nije bitno da su tehnički potkovane ili da razumiju, žele, vole matematiku, da ne moraju znati nule, jedinice i programirati da bi danas sutra ostvarile karijeru u IT djelatnosti', rekla nam je Nataša Kapov Kostovski, vlasnica IT tvrtke.

'Nije to samo sjediti u mračnoj sobi'

'IT nije samo sjediti u nekakvoj mračnoj sobi i lupati po tastaturi nego tu ima i puno nekakvih drukčijih aktivnosti izlaska prema svijetu i druženja s ljudima', kaže Biljana Cerin, stručnjakinja za IT sigurnost i upravljanje rizicima.

Njihove su priče nadahnule i ove gimanzijalke, koje su spremne prkositi stereotipima.

Posao kod iskusnih: Kako raditi kod bilo kojeg poduzetnika u EU?

'Mislim da tu nema neke razlike u spolovima i tu smo, bar na tom području prilično jednaki', smata Iva Rašić, učenica IV. gimnazije Zagreb.

'Zanimaju me vizualni aspekti. Znači, tu su aplikacije i kako napraviti neke likove u možda igricama što je danas jako aktualno. I mislim da svi možemo sve, samo treba pozitivno razmišljati', kaže gimnazijalka Laura Sučić.

IT zanimanja su definitivno zanimanja budućnosti. Ujedno, garantiraju i dobru zaradu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene