Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TIHOMIR JAIĆ U DNEVNIKU NOVE TV

Predstavnik malih dobavljača Agrokora ima prilično oštru poruku za hrvatskog ministra poljoprivrede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo riječi hvale stižu iz Vlade nakon što je povjerenik za Agrokor Ante Ramljak predao izvještaj nakon 100 dana rada izvanredne uprave.

Međutim, nije sve divno i krasno. Zbog dugova dio dobavljača već je smanjio plaće, a dio se žali da je nepošten novi model vraćanja starih dugova. Dojam je da su u cijeloj priči oko Agrokora najlošije prošli mali dobavljači.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka

O svemu je s Tihomirom Jaićem, predstavnikom malih dobavljača, razgovarao u Dnevniku Nove TV reporter Andrija Jarak.

Kako ste zadovoljni odnosom Agrokora i Vlade prema malim dobavljačima?

U početku je to bilo i relativno turbulentan odnos, kad smo bili marginalizirani, no kasnije smo prvenstveno zahvaljujući medijima i ovim putem im zahvaljujem što su nas pratili, uspjeli doći za stol u koordinaciju i dobavljača, gdje smo se tijekom vremena uspjeli izboriti da budemo ravnopravni partner u pregovorima, do toga da nam je većina sredstava isplaćena. Nadamo se da će biti i sve (isplaćeno).

Dug je bio milijardu kuna prema vama. Koliko je dosad isplaćeno malim dobavljačima?

Upravo tako, toliki je bio dug. Upravo je u tranši, negdje sredinom travnja isplaćeno nekih 300 milijuna kuna. Nakon toga jedan veći dio kompenziran je  s poljoprivrednicima. Ostalo je još, prema podacima iz Agrokora, 30-ak milijuna eura, iako mi mislimo da je dug možda i malo veći, ali zasad ćemo baratati s tim brojkama.

Neki mali dobavljači žale se da caruju dvostruki kriteriji, da su morali smanjiti plaće. Ima li toga među vama?

Uvijek ima i bilo je dvostrukih kriterija što se tiče isplata i dugovanja. Neki su dobili više, neki su dobili manje. Neki koji su se bunili u međuvremenu, njihovi se proizvodi na police i ne stavljaju. Imamo nekoliko primjera. Nadamo se da se ta praksa neće nastaviti i da će svi imati jednake uvjete.

Što mislite o radu gospodina Ramljaka? Nekako se stječe dojam u javnosti da on ima neograničene ovlasti.

Možda ima.

I da može raditi što hoće?

Nadam se da on radi u svrhu razvoja hrvatske poljoprivrede. Nije to pokazao svim svojim potezima dosad. Nadamo se da će nas sve uvjeriti da uistinu radi u interesu malih dobavljača i hrvatske poljoprivrede.

Jesu li uvjeti poslovanja, rokovi plaćanja ostali isti?

Rokovi su sad svedeni, nakon zadnje uplate, na 60 dana. Mi se nadamo da neće ubuduće biti ucjena kojima su bili podvrgnuti OPG-i dosad, znači u prošlom mandatu. Velika većina OPG-a i dalje ispostavlja robu Agrokoru, nešto ih je prešlo u druge trgovačke lance.

No, plaćanje se poštuje?

Tako je, plaćanje se poštuje. Nadam se i ovim putem pozivam i ministra da prijeđe s riječi na djela, da prestane pisati statuse na Facebooku i da se stvarno primi posla te pomogne malim OPG-ima da se smanji uvoz i da se omogući da je hrvatski poljoprivrednik ravnopravan s europskim.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene