Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Može li premijer biti osoba koja nije izašla na izbore niti dobila potporu birača, je li današnjim istupom Zoran Milanović sam sebe poslao u oporbu? O svemu smo za komentar upitali našeg političkog analitičara Tihomira Cipeka.


Je li dobro da je mandatar nestranački, odnosno da nema izborni legitimtet? Koliko je to dobro za demokraciju?

To nije dobro ni za tu osobu jer će imati velikih problema u upravljanju zemljom jer to nije samo tako. Politika je jedan vrlo težak i dogovaran posao, a ako nemate podršku stranaka, teško ga možete obnašati. Vrijednost našeg Ustava je sljedeća: višestranačka demokracija je temeljna vrijednost poretka i od toga ne treba odustati. Vi kao nestranački mandatar teško možete funkcionirati ako vam bilo koja od stranaka jednostavno kaže ne.

'Imamo dovoljno potpisa, više od potrebnog za mandat'

Što se tiče nestranačkog mandatara, kome bi on odgovarao?

Samom mandataru, ni hrvatskoj demokraciji, ni ekonomiji, ni građanima kao takvima. Vrlo je upitna ova teza da mogu neutralni stručnjaci voditi zemlju.

Smatrate da reforme ne bi mogao provoditi netko koga narod na izborima za to nije ovlastio?

Vrlo teško, ako ništa drugo ne bi imao odgovornost. Demokracija je vladavina naroda, onog tko narod izabere ima legitimno pravo vladati, a ne onaj tko je u pregovorima između različitih elita došao na to mjesto. Bio bi u vrlo teškoj situaciji.

Kaže Petrov da nakon konzultacija nastavljaju s HDZ-om, ako se dogovore oko nestranačkog mandatara, da to nije koalicija nego suradnja. Kako bi se to nazvalo?

Izmotavanje. Svaka koalicija je suradnja, svaka dobra suradnja vodi koaliciji. Ne znam zašto se cijelo vrijeme izbjegava stvari nazvati pravim imenom. Krive stvari krivim imenom. Pa što bi to bilo nego nekakva koalicija. Ako formirate vladu, kakva je to vlada, suradnička vlada? Ma molim vas.

Milanović: Ovo nije Most nego mostobran za povratak kriminalne organizacije na vlast

Između nestranačkog mandatara ili novih izbora, što bi bio bolji izbor?

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović Milanović u Kninu prozvao BiH zbog optužnica protiv hrvatskih zapovjednika: "Tim ljudima se neće suditi u Hrvatskoj, taj film nećete gledati" Slika nije dostupna 'Dobro je da smo se vratili osnovnim pravilima političke igre, vrijeme je da se Hrvatska spremi za izbore'

Ja mislim novi izbori. Da vidimo što hrvatski narod želi, što građani žele. Ne bi bilo prvi put da se izbori ponavljaju i mislim da se ne bi ponovila ista situacija.

Predsjednik SDP-a, Zoran Milanović je ponovio kako mu ovo izgleda kao operacija spašavanja HDZ-a?

Je li spašavanje ili ne, mislim da je to legitiman pokušaj HDZ-a da bude u vlasti. Vidite da je HDZ spreman žrtvovati puno da bude u vlasti, izgleda i mjesto predsjednika vlade.

U ovih mjesec i pol dana, kako biste protumačili ponašanje Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka?

Tomislav Karamarko i Zoran Milanović vode uobičajenu politiku taktiziranja s jednima, drugima, napadanja, s tim da je Karamarko blaži u retorici jer je izrazito stalo HDZ-u da bude u vlasti, dok Milanović ima jedan oštri i jasan iskaz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook