Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon konzultacija

'Imamo dovoljno potpisa, više od potrebnog za mandat'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održala je treći krug konzultacija o mandataru Vlade. Nakon cjelodnevnog sastanka obratila se javnosti, a u govoru kazala kako nitko nema dovoljan broj potpisa podrške za sastavljanje Vlade.

17:40 - Predsjednica Grabar Kitarović nakon cjelodnevnih konzultacije rekla je kako ni danas nitko nije pokazao dovoljno potporu da bi mu se dodijelio mandat za sastav vlade. ''Ovaj krug započela sam jučer zajedničkim sastankom dviju veliki željela sam učiniti i zaj iskorak. Pokušala naći dodirne točke nažalost pokazali se da ne postoji', rekla je Grabar Kitarović.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala"

Novi krug konzultacija održat će se 22. prosinca.

'Mandat koji ste mi dali u potpunosti me obvezuje da štitim Ustav i demokratske vrijednosti i zato neću nikome dopustiti da se poigrava našom državom', rekla je Grabar Kitarović.

17:30 - 'Imamo dovoljno potpisa, imamo više od onoga da se dobije mandat', kazao je predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko nakon održanog sastanka na Pantovčaku.

Na prozivke predsjednika SDP-a, Zorana Milanovića, koji je kazao kako u Domoljubnoj koaliciji ima rasista, u kojoj ima fašista, ljudi koji su optuženi za kaznena dijela, Karamarko je odgovorio da ne bi posebno komentirao taj stil bivšeg premjera.

Komentirao je i nastavak pregovora s MOST-om, kao i izjave da ne želi tripartitnu vladu i nestranačkog premijera.

'Mi smo rekli da smo za dualni odnos sa MOST-om i da kad sastavimo vladu da ćemo tražiti uključenje svih progresivnih stranaka, bitno da svi skupa želimo dobro ovoj zemlji', kazao je te dodao da je sve još uvijek na stolu.

'Otovoreni smo za sve, najvažnije je da krenemo procese oporavka hrvatskog gospodarstva. Dopustite da razgovaramo s MOST-om, ne mogu prejudicirati dogovore sa sastanka.

Razgovarat ćemo s našim partnerima, isto tako razgovarat ćemo i o mogućnosti nestranačkog mandatara', rekao je Karamarko.

16:40 - Konzultacije je obavio i Božo Petrov u ime MOST-a te potvrdio kako nastavljaju razgovore s Domoljubnom koalicijom.

''Budući da je SDP odbio naše prijedloge, mi smo odlučili nastaviti daljnje pregovore s Domoljubnom koalicijom. Vjerujemo, ukoliko budee konstruktivno i s jedne i s druge strame da bi to mogli vrlo brzo završiti', rekao je Petrov dodavši kako bi sve moglo biti gotovo kroz tjedan-dva te da se i dalje nada da da će se treća strana uključiti u razgovore.

'Mi nismo na strani nijedne koalicije, mi smo na svojoj strani, a ono što radimo jest nastavljamo razgovore s jednom stranom koja je prihvatila naše prijedloge', kaže Petrov i ponavlja kako ni danas nije bilo govora o mandataru.

Čelnik MOST-a kaže kako od nestranačkog mandatara ne odustaju, ali ne namjeravaju presjeći sve veze s koalicijom Hrvatska raste, ostavit će im otvorena vrata, kaže.

15:45 - Nakon sastanka s predsjednicom, Drago Prgomet, kazao je da se za zastupnicama Irenom Petrijevčanin Vuksanović i Gordanom Rusak još nije dogovorio kome će HRID dati podršku.

'Kao mala stranka ne bi nikome ništa uvjetovali, pogotovo ne tko će biti premijer', kazao je Prgomet nakon sastanka.

Milanović i partneri održat će konferenciju za medije

15:20 - S konzultacijama je završio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je kazao kako će se priključiti onima koji imaju većinu.

14:50 Radimir Čačić, zastupnik Narodne stranke-reformista, je nakon konzultacija s predsjednicom na Pantovčaku ponovio da potporu daje Milanoviću, ali je dodao i da će ako bude potrebno potporu dati i Tomislavu Karamarku. Nije odbacio niti opciju nestranačkog premijera, ali je postavio pitanje tko bi to zapravo mogao biti?

14:45 - Milorad Pupavac je rekao da ostaje kod stava podrške koaliciji Hrvatska raste. 'Most drži ključeve rješenja političke krize koja se nazire u odnosima i to drže dvojako - hoće li se formirati većina i hoće li se formiranjem većine osigurati volja naroda preko političkih stranaka ili će volja biti delegirana nekome koga narod ne pozna i nije ga birao. To je na njima', rekao je Pupovac dodajući kako se 'neki mjesecima prave toše'.

14:04 - Već početkom sljedećeg tjedna predsjednica bi mogla sazvati još jedan krug konzultacija

13:52 -  Furio Radin također je podržao koaliciju Hrvatska raste. 'Ja osobno sam rekao da mislim da je najbolje na nove izbore', kaže Radin.

13:27 - Veljko Kajtazi predsjednici je kazao kako potporu daje koaliciji Hrvatska raste. Podršku toj koaliciji dali su i Bilek i Juhas.

13:08 - Ermina Lekaj Prljaskaj zastupnica albanske nacionalne manjine nakon tri minute konzultacija kod predsjednice izašla je bez izjava. Na konzultacije kod predsjednice neće doći Mirko Rašković, Stipe Petrina, Živi zid, a s IDS će se predsjednica čuti telefonom.

12:39 - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u utorak u 13 sati na Pantovčaku nastavlja treći krug konzultacija s koalicijama, strankama i izabranim saborskim zastupnicima o davanju mandata za sastavljanje Vlade, za što je potrebna potpora 76 izabranih saborskih zastupnika, a koju za sada nitko nema.

Treći krug konzultacija počeo je u ponedjeljak, kada je hrvatska predsjednica najprije prijepodne primila petero profesora ustavnoga prava, a nakon toga održala i zajednički razgovor s čelnim ljudima Domoljubne te koalicije Hrvatska raste.

Predsjednica Grabar-Kitarović će najprije razgovarati s izabranim zastupnicima nacionalnih manjina, te zatim čelnicima stranaka i koalicija te se obratiti javnosti po završetku konzultacija, oko 17:30 sati.

Iako je jučer predsjednik SDP-a Zoran Milanović, najavio kako koalicija Hrvatska raste neće danas doći na Pantovčak, danas oko podne neslužbeno saznajemo kako bi na konzultacije ipak mogli doći.

 

Nije riječ o bojkotu, rekao je Milanović jučer nakon sastanka u Uredu predsjednice, nego o tome da nema smisla ponovno dolaziti dan kasnije ako se situacija nije promijenila, odnosno da nema potporu dovoljnog broja zastupnika kao mandatar Vlade.

Predsjednik HDZ-a i prvi čovjek Domoljubne koalicije, Tomislav Karamarko sinoć je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i koalicijskih partnera potvrdio da će i danas doći na Pantovčak.

Uoči trećeg kruga konzultacija koalicija Hrvatska raste odbila je prijedlog Mosta nezavisnih lista da državu vodi tripartitna Vlada i da premijer bude nestranačka stručna osoba, no podržava nastavak bilateralnih razgovora s Mostom. "Očekujemo međusobni dogovor oko polazišta za bilateralne razgovore", poručio je sinoć Milanović u odgovoru na prijedloge Mosta vezane uz konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje buduće Vlade.

Domoljubna koalicija pozitivno je, pak, odgovorila na zahtjeve Mosta te mu predložila koalicijsku vladu, a Karamarko je poručio da je tripartitna Vlada nerealna "po odluci SDP-a i njihovih koalicijskih partnera". S obzirom na sve reforme koje čekaju Hrvatsku, Karamarko je pozvao na konsenzus i suradnju, pa tako i sa svim lijevim opcijama u političkom spektru, uključujući i SDP.

"Predložili smo zajedništvo. Pošto tripartitna Vlada nije moguća, tražimo zajedništvo i suradnju sa svima", naglasio je predsjednik HDZ-a nakon sinoćnje sjednice u središnjici stranke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene